Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Podle radnice budou prezidentské volby komplikované

Lednová přímá volba prezidenta přinese podle vedení českobudějovické radnice řadu administrativních komplikací. Hlava státu se bude volit ve dnech 11. a 12. ledna 2013, případné druhé kolo připadá na 25. a 26. ledna.

Některé novinky při procesu přímé volby radnicím celý proces nejen pořádně prodraží, ale také zkomplikují. Tak například zákon stanoví, že starosta musí svolat členy okrskových volebních komisí na první zasedání dopisem do vlastních rukou.

V Českých Budějovicích to znamená rozeslání asi 850 obálek s modrým pruhem a každá z nich bude stát 41,80 korun. Dříve se členové na zasedání svolávali obyčejným dopisem za 9,50 korun.

Dalším zádrhelem může být vlastní doručení obálek Českou poštou. „Pokud doručovatel nezastihne adresáta doma, předá pouze do poštovní schránky výzvu a adresát si zásilku musí osobně vyzvednout. Pokud tak neučiní a nepřijde na zasedání bez omluvy, nebude mu umožněno dodatečné složení slibu, čili není členem komise a mou povinností je jmenovat náhradníka. Může se tak stát, že seznam náhradníků bude vyčerpán dříve, než budou komise kompletní,“ řekl primátor Budějc Juraj Thoma.

Potíže budou pravděpodobně i s informovaností voličů. Zákon totiž ukládá starostům informovat o době a místě konání pouze prostřednictvím úřední desky. Pokud se obec rozhodne jinak, musí tak učinit na vlastní náklady.

„Hlasovací lístky pro první kolo volby lidé dostanou do schránek. Při případném druhém kole je dostanou až ve volební místnosti. Nesmyslné ale je, že volební komise dostane k dispozici stejné soubory jako v kole prvním. Znamená to, že se všechny soubory budou tisknout znovu, i když půjde jen o výběr ze dvou kandidátů. Ty pak musí členové komise vybrat z celého souboru,“ upozornil vedoucí správního odboru magistrátu Václav Suchopár.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky volby, prezident, přímá volba, České Budějovice, radnice, magistrát, administrativa, komplikace, Česká pošta, Juraj Thoma, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle radnice budou prezidentské volby komplikované  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.