Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Postoj ostatních stran žene ČSSD ke spolupráci s KSČM

Spory provázejí od začátku povolební jednání mezi úspěšnými stranami na jihu Čech. Hnutí Jihočeši 2012, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN vytvořilo ihned po volbách seskupení, s nímž však hejtman a lídr vítězné ČSSD Jiří Zimola odmítá jednat jako s celkem.

„Nevím, proč bych měl jednat s jakousi trojkoalicí, když to není subjekt, který by společně kandidoval ve volbách, ale jakési uskupení, které vzniklo až po nich. Voliči nedali hlas tomuto uskupení, ale jednotlivým stranám,“ tvrdí jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Trojkoalice vznikla vzápětí po volbách a tvoří ji hnutí Jihočeši 2012, KDU-ČSL a pak TOP 09 a STAN, když tyto dvě strany měly společnou kandidátku. Podle dohody trojkoalice nebudou její jednotliví členové jednat samostatně, a pokud jako samostatná strana dostanou jakoukoliv nabídku, odmítnou ji.

„Postoj trojkoalice vnímám jako podvod na voličích, a pokud budou na svém postoji trvat, přibližuje nás to ke vzniku koalice s KSČM. S komunisty jsme však zatím nejednali, pouze jsme se krátce sešli a poblahopřáli si k úspěchu ve volbách. Žádný konkrétní výstup však zatím z tohoto setkání nevzešel,“ doplnil hejtman.

Zimolův postoj odsuzuje Michal Doktor, člen hnutí Jihočeši 2012, poslanec a bývalý člen ODS, který proslul v poslední době kritikou takzvaných kmotrů v ODS.

„Pokud nás hejtman Zimola chce svým postojem stále odmítat a hodlá se bavit pouze s jednotlivými stranami, členy společné trojkoalice, pak je to pro mě jasný signál toho, že nás chce rozdělit, rozštěpit, ignorovat naši politickou dohodu a pak zadními vrátky pouštět k moci kmotry z ODS z Hluboké nad Vltavou,“ sdělil Doktor agentuře Mediafax.

„Věřím, že členové trojkoalice jsou zkušenými politiky, kteří si nakonec uvědomí závažnost situace a začnou s námi jednat jako jednotlivé strany, jejichž mandáty regulérně vzešly z voleb. Trojkoalice, uskupení, které nevzešlo z voleb, totiž žádný mandát od voličů nemá a není pro mě vyjednávacím partnerem,“ uzavřel Zimola.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky ČSSD, KSČM, spolupráce, trojkoalice, dohoda, volby, Jiří Zimola, Jihočeši 2012, TOP 09, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí, Česko, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Solfronk

Ať žije Demokracie!!!! volič si zvolí a ejhle je tu koalice lidí kteří si před volbami nemohli ani vidět!!! a u voleb zase budou koukat že je lidi zavrhnou, ten kdo vyhrál ať vládne a strana která má největší počet hlasů má mít hejtman, ať je to ten nebo onen. Každý mohl k volbám tak nebo ne??? :-)

Sobota, 20. října 2012, 22:37Odpovědět

Hawky

Hejtman se sešel s komunistama a pan Doktor hned prská jak starej kocour něco o kmotrech z Hluboký. Je mi ho líto, že má v sobě tolik nenávisti - ta není dobrý rádce a na zdraví taky nepřidá.....hlavně v tom asi neumí chlapci chodit, když se okamžitě spojily jen některé strany. Připravují se o další alternativy. Ještě že jsem je nevolil. Bytostně nesnáším převlekače kabátů.

Úterý, 16. října 2012, 13:17Odpovědět

Postoj ostatních stran žene ČSSD ke spolupráci s KSČM  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.