Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Husák: Prezidentovo veto by nahrálo mobilním operátorům

Budějckou Drbnu zaujal zájem poslance Jana Husáka o úpravu zákona na ochranu zákazníků před nekalými praktikami mobilních operátorů a ráda by s úpravami seznámila i vás, své čtenáře. Husákova novela je těsně před podpisem Miloše Zemana, lobbisté operátorů by ale rádi veto prezidenta.

Poslanec Jan Husák apeluje na prezidenta Zemana, aby jeho novelu zákona nevetoval. Ta zavádí sérii opatření, jež ochrání zákazníky před nekalými praktikami mobilních operátorů. Jan Husák prezidentu Miloši Zemanovi dokonce zaslal dopis, který v osmi bodech shrnuje důvody, proč by zákon přinesl výhody spotřebitelům i celému trhu.

„Zákon nehraje do karet některým zájmovým skupinám mobilních operátorů, tak se ho snaží před prezidentem očernit. Nelíbí se jim už to, že zákon narovnává postavení spotřebitelů a zpřehledňuje smluvní vztahy,“ uvedl Jan Husák.

Husákova novela, která byla schválena Poslaneckou sněmovnou i Senátem a nyní je u prezidenta republiky, je namířena proti praktikám mobilních operátorů, na které si spotřebitelé dlouhodobě stěžují. Měla by navíc vést ke zlepšení konkurence na trhu a tím k dalšímu zlevnění telekomunikačních služeb.

Nový zákon řeší tři nejčastější prohřešky operátorů:

1. Automatické prodlužování smluv bez vědomí zákazníka.
2. Neúplné informace o službách sjednaných např. po telefonu.
3. Smluvní pokuty vůči zákazníkům, kteří termínovanou smlouvu chtějí ukončit předčasně.

„Operátoři dosud nesmyslně pokutovali spotřebitele při předčasném vypovězení smlouvy, automaticky jim prodlužovali smlouvy cenově nevýhodné a manipulovali, zejména starší občany, k novým „výhodným“ tarifům, aniž by jim poskytli všechny informace. V telekomunikacích vládla nebezpečná džungle, a proto jsem novelou usiloval o zavedení elementárního pořádku a zlepšení ochrany spotřebitele,“ vysvětlil Jan Husák a dodal.

„Zákon tak zvyšuje komfort zákazníka, protože pokud má operátor zájem si jej udržet, musí mu nabídnout lepší ceny, aby neodešel ke konkurenci.“

Typické jednání některých operátorů: očerňování a překrucování faktů

Odpůrci zákona argumentují, že zákon je v rozporu s evropským i českým právem, narušuje konkurenční prostředí, ohrožuje investice, diskriminuje odvětví i samotného spotřebitele, značně zvyšuje administrativu či omezuje smluvní volnost.

„Nic z toho není pravda. Operátoři nechtějí změnu, chtějí pomocí nepřehledných smluv nadále zachovat „zotročení“ svých zákazníků, kteří by měli jen malou možnost přejít k levnější konkurenci. Tato novela je zcela v souladu s evropským i českým právem, nikoho nediskriminuje a jediné, co omezuje, jsou nekalé praktiky mobilních operátorů. Podobné systémy ochrany spotřebitele fungují například ve Francii,“ shrnul Jan Husák.

Zdroj a foto: www.husakjan.cz

Štítky prezident, Miloš Zeman, veto, Jan Husák, novela, zákon, ochrana, spotřebitel, mobilní, operátor, lobbisté, mobilní operátor, Drbna.cz, Poslanecká sněmovna ČR, Senát Parlamentu ČR, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

Po tom z "čeho" odsouhlasil prezident jeho vládu, nevěřím, že mu jde o lidi...asi operátoři zvítězí. Bohužel..

Pátek, 12. července 2013, 22:35Odpovědět

Husák: Prezidentovo veto by nahrálo mobilním operátorům  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.