Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Rozpočet města na rok 2014 počítá s proinvestiční politikou

Dnes předloží vedení města Českých Budějovic zastupitelstvu návrh rozpočtu na příští rok. Předpokládané příjmy a výdaje rozpočtu se oproti návrhu rozpočtu na rok 2013 zásadně nemění.

„Rozpočet je obecně klíčovým nástrojem pro uplatňování politického programu, jeho struktura, především pak stránka výdajová, je rozhodujícím ukazatelem priorit vedení města,“ zdůrazňuje význam rozpočtu 1. náměstek primátora pro ekonomiku a majetek Miroslav Joch (ČSSD).

Stejně jako při sestavování rozpočtu v předchozích letech, i v případě toho letošního probíhala s jednotlivými vedoucími odborů magistrátu diskuze o výdajích položku po položce, aby bylo dosaženo co možná nejvýraznějších úspor.

„Na druhou stranu v případě rozpočtu kapitálových výdajů jsme se snažili i při ne příliš optimistickém výhledu vývoje naší ekonomiky udržet a ještě mírně navýšit objem investic, abychom maximálně využili současných výhodných cen stavebních prací,“ dodal Joch.

V návrhu rozpočtu na příští rok se počítá na investice s částkou převyšující 569 milionů korun. Také prostředky plynoucí do dotačního a grantového systému města zůstávají na stejném objemu jako v roce minulém, a to ve 38 milionů korun.

Návrh rozpočtu pro rok 2014 dosáhne stejně jako v roce předchozím výše necelých dvou miliard korun. „Z toho rozpočet příjmů počítá s částkou převyšující 1,6 miliard korun a financování ve výši 258 milionů, z toho 170 milionů pak tvoří čerpání úvěru, který použijeme na předfinancování dotačních akcí,“ přibližuje základní mantinely rozpočtu Miroslav Joch.

Počítá se i s nárůstem celkového zadlužení. „K 31. prosinci předpokládáme zadlužení přesahující 789 milionů korun, při přepočtu na občana to představuje částku 8 447 korun, k poslednímu dni následujícího roku je odhad zadlužení ve výši 901 milionů, což znamená částku 9 650 korun na občana,“ vypočítala předsedkyně finančního výboru zastupitelstva města Petra Šebestíková (TOP 09).

Podle ní však svou roli sehrává i potřeba půjčit si na předfinancování evropských dotačních programů. „V roce 2015 by se ale měla zadluženost prudce snížit, zapojíme-li do rozpočtu přijaté dotace z ROPu na splátku úvěru. Dostali bychom se pak na úroveň kolem 700 milionů korun. Při optimistickém odhadu k tomu může dojít i během roku 2014, záleží ale na tom, kdy nám dotace přijdou,“ dodala Šebestíková.

I přes současný dluh se rozpočet města stále pohybuje pod hranicí bezpečného zadlužení. Podle externí firmy, která pro města v minulém roce zpracovávala střednědobý rozpočtový výhled, je tato hranice kolem 1,3 miliardy korun.

„Spolu s ostatními kolegy z finančního výboru a odboru jsme ale přesvědčeni, že je tato výše příliš optimistická a že zdravé zadlužení města by se mělo pohybovat na úrovni maximálně 50% výše ročního rozpočtu, v našem případě se jedná asi o miliardu korun. Úvěrové zatížení města by však mělo být ‚jen‘ 700 milionů korun,“ ubezpečuje Petra Šebestíková.

Spolu s návrhem rozpočtu město předložilo i rozpočtový výhled na roky 2014 až 2016, který již zastupitelstvo schválilo. „Rozpočtový výhled bude městu sloužit jako takový ‚tahák‘, který při sestavování rozpočtů na každý další rok napoví, jaké má město dlouhodobé závazky, s jakými příjmy či výdaji může počítat. Zároveň dá rozpočtové politice určitý rámec i na další rozpočtová období a umožní sledovat dlouhodobou koncepci zodpovědné rozpočtové politiky, která by měla vycházet především ze dvou základních principů: trvale zachovávat dobrý provozní výsledek a udržet zadlužení města pod kontrolou,“ přiblížila předsedkyně finančního výboru zastupitelstva města.

Tisková zpráva

Štítky rozpočet města 2014, České Budějovice, zastupitelstvo, rozpočet, politika, Miroslav Joch, ČSSD, dotace, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozpočet města na rok 2014 počítá s proinvestiční politikou  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.