Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Temelínskou elektrárnu navštívil vicepremiér Bělobrádek

Vytvoření inovační platformy v sektoru energetiky inicioval včera místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek. Dohodl se na tom během návštěvy Jaderné elektrárny Temelín s představiteli Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva zemědělství, ÚJV Řež a ČEZ.

„V oblasti energetiky chceme vyvolat sektorovou debatu. Dnes tady vznikla pracovní skupina, která by se měla zabývat komplexně celým tímto sektorem. Potřebujeme vzdělané lidi, kteří budou pracovat na tom, aby se zvyšovala účinnost a využitelnost všech forem energie,“ přestavil místopředseda Pavel Bělobrádek hlavní závěr hodinového jednání.

Podle vicepremiéra stojí česká energetika před řadou úkolů. „Dotkli jsme se také toho, jak bychom měli reagovat na rozdílnou politiku některých zemí EU, především Německa, nebo na problémy, které mohou nastat v přenosové síti,“ dodal vicepremiér.

Mezi další oblasti k řešení označil využití použitého jaderného paliva, strategii rozvoje obnovitelných zdrojů, nebo budoucí uplatnění zkapalněného vodíku.

Jaderná energetika je podle názoru Pavla Bělobrádka typickým příkladem, kde inovace, vývoj nových materiálů a účinnosti přinášejí významné efekty.

Místopředseda vlády jednal v Temelíně v době, kdy první blok elektrárny najíždí na historicky nejvyšší výkon. Umožnily mu to nové nízkotlaké díly turbíny, které byly instalovány během letní odstávky.

„Zvýšeného výkonu jsme dosáhli lepším využitím stávajícího zařízení. Když elektrárna začínala, byl výkon jednoho bloku 981 MWe, nyní je to téměř o 100 MWe víc. Výkonově tak modernizace Temelína odpovídá stavbě uhelného bloku,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš.

Na druhém bloku proběhne modernizace turbíny příští rok. Pak elektrárna navýší původní projektový výkon z 2x 981 MWe na 2x 1078 MWe, tedy o téměř 200 MWe. Obdobně v uplynulých letech zvýšila svůj výkon i Jaderná elektrárny Dukovany, a to o 240 MWe. Celkem tak ČEZ modernizací jaderných zdrojů získal téměř 450 MWe.

Foto: Pavel Dvořák

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, Pavel Bělobrádek, vicepremiér, elektrárna, ČEZ, energetika, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Evropská unie, Německo, Pavel Dvořák, Daniel Beneš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelínskou elektrárnu navštívil vicepremiér Bělobrádek  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.