Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Thoma: Na instalaci štěnice se asi podílel někdo z radnice

Jak vás Budějcká Drbna již informovala, policisté z Útvaru zvláštních činností objevili při úterním technickém vyšetřování v pracovně primátora Českých Budějovic Juraje Thomy nahrávací zařízení, z něhož pocházely odposlechy uveřejněné před několik týdny v médiích.

„Jde o nespecifikované a pravděpodobně amatérské elektronické funkční zařízení, které bude podrobeno dalším expertizám,“ řekl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Na dnešní mimořádné tiskové konferenci se pak k celé události vyjádřil také sám primátor Juraj Thoma. Jeho reakci na nález odposlechu uveřejňujeme v kompletním znění.

„V říjnu loňského roku jsem byl dvěma místními novináři informován, že vlastní nahrávky pořízené v mé pracovně nacházející se na českobudějovické radnici. Autorem nahrávek měl podle zmíněných novinářů být člen hnutí Občané pro Budějovice. Tento výklad jsem vždy naprosto jednoznačně odmítal.

V prosinci 2012 jsem požádal krajského ředitele Policie České republiky, aby prověřil možnou existenci odposlouchávacího zařízení v mé pracovně. Na základě této žádosti včera, tedy 15. ledna 2013, navštívili mou kancelář zaměstnanci Útvaru zvláštních činností Policie České republiky, kteří při prohlídce nalezli velmi důmyslně ukryté a stále funkční technické zařízení umožňující odposlech.

Policisté již v současné době šetří, kdo a na čí pokyn ´štěnici´ v mé pracovně instaloval. Přál bych si, aby vyšetřování bylo rychlé, nestranné a úspěšné - a aby tak zcela jasně ukázalo na ty, kdo za standardní nástroje politického boje považují špiclování a následnou výrobu kompromitujících materiálů. Mí současní spolustraníci to zcela jistě nejsou.

Jsem si vědom skutečnosti, že s ohledem na mé postavení primátora statutárního města jsem osobou veřejnou. Současně jsem však přesvědčen o tom, že instalace nezákonného, několik let funkčního odposlouchávacího zařízení, je jednoznačným a hlubokým zásahem do osobnostních práv, který shledávám v právním státě nepřípustným.

Nehledě na závažnou skutečnost, že pořizovatel nelegálních odposlechů nahrával účastníky úplně všech jednání, která jsem na radnici vedl - tedy například velvyslance Spojených států amerických, senátory a poslance českého parlamentu, ministry vlády a další veřejné činitele. Věřím, že i k tomuto rozměru celé kauzy policie přihlédne,“ konstatoval Juraj Thoma.

Hledání nahrávacího zařízení

Nahrávací zařízení bylo důmyslně ukryto a rozhodně se nejednalo o práci amatéra. Policie kvůli tomu musela rozebrat nábytek, vystěhovat trezor a provést další operace, které souvisely s elektroinstalací. Hledání trvalo několik hodin. Funkčnost zařízení trvající několik let primátor vysvětluje tím, že první nahrávky z jeho pracovny se objevili již v prosinci roku 2010.

Podezřelé osoby

Juraj Thoma sdělil policistům jednu verzi, kdy mohlo být zařízení nainstalováno. Jelikož trvala deinstalace zařízení několik hodin, muselo být také stejnou dobu i instalováno. Je tudíž velice nepravděpodobné, že by se to podařilo bez přičinění někoho ze zaměstnanců magistrátu.

Rušení signálu z radnice

Primátor si není vědom, že by měla radnice oficiální rušičku. Ve všech případech je úsměvné, že telefony Thomy, jeho kolegyň a zaměstnanců magistrátu, kteří sídlí nad pracovnou primátora, běžně fungovaly. Za to se vždy, když měl primátor schůzky mimo pracovnu, domáhali vstupu zaměstnanci jedné telekomunikační společnosti, aby pracovnu prověřili. To Thoma vždy zamítl a obrátil se s touto prosbou na Policii ČR.

Autoři

Štítky Juraj Thoma, primátor Českých Budějovice, odposlech, Policie ČR, pracovna, radnice, primátor, Policie České republiky, České Budějovice, Drbna.cz, Občané pro Budějovice, Parlament České republiky, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Thoma: Na instalaci štěnice se asi podílel někdo z radnice  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.