Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Účet Jihočeského kraje za rok 2011 skončil přebytkem

Krajští zastupitelé na svém jednání schválili závěrečný účet Jihočeského kraje za rok 2011. I přes pokles na straně příjmů se podařilo udržet přebytkový rozpočet.

Podle návrhu rozpočtu na rok 2011, který zastupitelé schvalovali v prosinci 2010, měl kraj hospodařit s 11,536 miliardami korun na straně příjmů a 11,166 miliardami korun na straně výdajů. Podle schváleného závěrečného účtu ve skutečnosti Jihočeský kraj v roce 2011 hospodařil s příjmy 10,546 miliard korun a výdaje činily 10,088 miliardy korun.

Přebytek z hospodaření, téměř 460 milionů korun, byl převeden na posílení rozpočtové rezervy kraje v roce 2012 a na financování dlouhodobě plánovaných, či v roce 2011 započatých a letos pokračujících akcí.

„Důvod je jednoduchý. Už dnes totiž víme, že v roce 2012 můžeme očekávat větší propad v daňových příjmech, než s jakým počítal návrh rozpočtu na letošní rok v době, kdy byl připravován. A to přesto, že jsme vycházeli z tehdy platné predikce Ministerstva financí ČR,“ uvedl radní Jaromír Slíva (ČSSD), jenž zároveň dodal, že hlavními důvody jsou nenaplněný předpoklad růstu hrubého domácího produktu, ale i systémové kroky vlády, které snižují podíly krajů a obcí na výnosu z DPH.

Největší výdaje z rozpočtu směřovali v roce 2011 do školství. Více než 5,27 miliardy korun. Z toho ale 4,75 miliardy představuje účelově vázaná dotace od ministerstva školství, tedy finance určené na provoz škol a platy zaměstnanců, a zbytek představuje kapitálové investice z prostředků kraje. Naopak například do dopravy kraj investoval téměř 2,44 miliardy a z toho 2,22 miliardy ze svých zdrojů. Zbytek je příspěvek státu na zajištění regionální drážní dopravy.

„Kladný výsledek hospodaření Jihočeského kraje za rok 2011 je jistě potěšující, důležitý je ale i závěr kontroly ministerstva financí, která konstatovala, že hospodaření a účetnictví Jihočeského kraje je naprosto bez chyb a bez rizik,“ uzavřel účet kraje za rok 2011 radní Slíva.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky Jihočeský kraj, rozpočet, Jaromír Slíva, Ministerstvo financí České republiky, ČSSD, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Účet Jihočeského kraje za rok 2011 skončil přebytkem  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.