Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V čele jihočeské ODS zůstává Martin Kuba

Jihočeští občanští demokraté včera nominovali Petra Fialu na předsedu ODS. V čele regionální organizace zůstává Martin Kuba, který v pondělní volbě porazil bývalého poslance Jana Bauera.

Úřadující šéf strany Martin Kuba dostal 48 hlasů ze 74. Oznámil také, že nebude usilovat o žádnou funkci v celostátním vedení strany.

Petra Fialu už nominovali na předsedu strany Královéhradecký, Zlínský, Středočeský a Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina. „Na místopředsedu strany navrhuje jihočeská ODS Jiřího Pospíšila,“ uvedl místopředseda jihočeských občanských demokratů Tomáš Jirsa.

Jan Bauer se v reakci na porážku ve volbě předsedy regionální organizace vzdal kandidatury na místopředsedu ODS. „Myslím, že v této pro ODS kritické době by místopředsedové měli mít co nejsilnější mandát, jehož součástí je, podle mne, vítězství v regionu,“ vysvětlil v tiskové zprávě.

Bauer, který zůstává předsedou prachatické oblastní organizace, od delegátů regionálního sněmu přijal jen nominaci do výkonné rady. „Chci pro ODS pracovat dál, výkonná rada mi v mé situaci přijde jako nejlepší volba,“ dodal.

ODS bude vedení strany volit o víkendu na kongresu v Olomouci. Kromě Fialy se o místo předsedy uchází i europoslanec Edvard Kožušník a zřejmě také současná místopředsedkyně strany Miroslava Němcová.

Občanští demokraté, dříve nejsilnější vládní strana, skončili v loňských podzimních sněmovních volbách až pátí se ziskem 7,7 procenta hlasů. Místo 53 poslanců z roku 2010 jich nyní mají jen 16 a patří mezi opoziční strany.

ODS je bez předsedy od loňského června, kdy na místo rezignoval bývalý premiér Petr Nečas. Politolog, bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně a bývalý ministr školství Fiala oznámil svou kandidaturu na předsedu strany začátkem loňského prosince. Za ODS už úspěšně kandidoval v podzimních předčasných parlamentních volbách do Poslanecké sněmovny.

Zdroj: ČTK
Foto: www.martinkuba.cz

Štítky Martin Kuba, ODS, předseda strany, Petr Fiala, volby, Jan Bauer, Jiří Pospíšil, Tomáš Jirsa, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V čele jihočeské ODS zůstává Martin Kuba  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.