Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Volby jsou podle politického uskupení Společně neplatné

Koalice Pirátů, Zelených, Změny a Klíčového hnutí, která do komunálních voleb v jihočeském krajském městě kandidovala pod hlavičkou uskupení Společně pro České Budějovice, napadá volební systém. Myslí si, že pětiprocentní volební hranice pro zvolení do zastupitelstva je neústavní.

Politický subjekt Společně pro České Budějovice podal minulý týden v pátek 24. října u Krajského soudu v Českých Budějovicích návrh na vyslovení neplatnosti volby kandidátů do zastupitelstva statutárního města České Budějovice. Sám přitom od voličů získal 3,96 % hlasů.

Podle slov představitelů strany Svatomíra Mlčocha (Strana zelených) a Ivo Vlasatého (Piráti) uzavírací klauzule omezuje politické subjekty, které získaly jeden či více mandátů od voličů, avšak pětiprocentní limit pro vstup do zastupitelstva nepřekročily. V komunálních volbách pod Černou věží se to dotklo sedmi kandidujících subjektů.

„Strany, na něž by ve volbách v Českých Budějovicích po přepočtu vyšel alespoň jeden mandát, obdržely dohromady více hlasů (21,15 %), než vítěz voleb ANO 2011 (20,65 %). Společná kandidátka Pirátů a Zelených přišla o dva mandáty - mandát Svatomíra Mlčocha za Zelené a mandát Tomáše Maliny za Piráty,“ vysvětlují zástupci Společně pro České Budějovice.

ČTĚTE TAKÉ: V Budějcích zvítězilo ANO 2011, sociální demokraté druzí

Vzhledem k tomu, že návrh na změnu zákona rušící uzavírací klauzuli senátorky za Stranu zelených a bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové spolu s dalšími senátory (včetně senátora za českobudějovický obvod Jiřího Šestáka a senátora navrženého Piráty Libora Michálka) byl většinou Senátu ignorován a zamítnut, jsou představitelé protestujícího politického uskupení toho názoru, že dochází k situaci, kdy „parlamentní většina nemusí být vedena úvahami vztaženými k veřejnému zájmu, nýbrž bude motivována udržením vlastní moci“.

„Jinou možnost, než si stěžovat na diskriminační charakter uzavírací klauzule prostřednictvím žaloby na neplatnost komunálních voleb tedy nemáme. Přestože ji kritizujeme dlouhodobě, možnost napadnout ji dostáváme až ve chvíli, kdy jí jsme po volbách poškozeni,“ dodává Svatomír Mlčoch, který od budějckých voličů obdržel 1 477 hlasů.

ČTĚTE TAKÉ: Novým primátorem Budějc bude Jiří Svoboda!

Podobnou žalobu podala koalice Pirátů a Strany zelených na více místech republiky, například v Ostravě. Podrobnou argumentaci návrhu ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích připravil pražský advokát Filip Hajný, který dlouhodobě zastupuje Českou pirátskou stranu.

Jelikož zásadní námitka návrhu směřuje k neústavnosti pětiprocentní uzavírací klauzule (která podle představitelů kandidujícího uskupení navíc odrazuje voliče od voleb), koalice Společně zároveň požádala přerušení řízení před Krajským soudem v Českých Budějovicích a předložení záležitosti Ústavnímu soudu ČR.

„Cílem našeho soudního návrhu není opakování voleb, ale oprava Zápisu o výsledku voleb, kterým budou mandáty rozděleny mezi zastupitele tak, jakoby uzavírací klauzule neexistovala. Může to znamenat změnu ve jmenovitém i politickém složením českobudějovického zastupitelstva tak, aby více odpovídalo vůli voličů vyjádřenou ve volbách,“ stojí ještě v tiskové zprávě vydané v neděli odpoledne koalicí Společně pro České Budějovice.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo obsadí posty náměstků? Jasno by mohlo být ve středu

Štítky komunální volby, volby 2014, České Budějovice, Společně pro České Budějovice, návrh na neplatnost voleb, Strana zelených, volby, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Česká pirátská strana, Svatomír Mlčoch, krajský soud v Česku, ANO 2011, koalice, Libor M

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Volební zákon samozřejmě napadnout můžete, nedělejte si iluze o tom jak to funguje. Stačí, pokud ho napadnete z pozice, že porušuje vaše právo být zvolen. To jak to dopadne je pochopitelně věc jiná, ale samozřejmě se s tím klidně můžete odvolávat až do Štrasburku. Stejně jako se odvolávají jiní jejichž "práva" (o povinnostech nikdy neslyšeli) jsou údajně dotčena. Možnost samozřejmě JE, můžete se odvolávat i proti třeba ústavě, opět je otázkou jak dopadnete, ale možnost je. To že někdo podá stížnost na výsledek voleb je klidně možné, pokud nějak doloží že byl něčím poškozen, třeba při počítání hlasů. Ovšem to že všichni "jedou" podle stejných pravidel a pak když jich část nevyhraje, tak se někteří cítí poškozeni, to je pochopitelně nesmysl. Bránil snad někdo pirátům aby dokázali oslovit víc voličů? To že na ně lidi kašlou, je prostě tím že jejich program asi moc lidí neosloví. U SZ je to i jejich hovadnými vůdci. Ale pravidla byla dána a holt mají smůlu. Osobní názor (můj) je že ze sebe jen dělají kašpary. Nic nezískají a spíš se ukážou jako pitomci. Mimochodem, tam kde tyhle strany přelezly 5% tam také protestují? Nebo tam šťastně mlaskajíce cpou rypáky do koryta?

Úterý, 28. října 2014, 15:41Odpovědět

Karel Vomáčka

Badaxe Kocour: Ne, to právě v případě napadení volebního systému udělat nemůžete. Dokonce ho můžete napadnout pouze v případě, že vás poškodil. Pokud strana nebo koalice získá míň hlasů než je přirozený práh pro získání jednoho zastupitele, tak volební systém napadnout nemůže. Taky se mi to nelíbí a nejsem nadšený z toho, že by se měl výsledek voleb měnit zpětně (nejspíš by se nezměnil ani v případě úspěšné změny volebního systému pro následující komunální volby), ale jinak to prostě nejde. Přečtěte si ten zákon.

Úterý, 28. října 2014, 13:11Odpovědět

Badaxe Kocour

Karel Vomáčka, ano četl, i s tím dost alibistickým prohlášením. Háček je v tom, že na to co je špatné mohou upozorňovat a samozřejmě i na chybu v zákoně i bez toho o čem vypráví. I vy, jako jedinec máte možnost podat žalobu na chybu v zákoně, bez ohledu na to jaký bude výsledek. Klidně ji můžete podat i "na neznámého pachatele" (i když víte kdo to udělal) a snažit se to změnit. To že to nikdo ze zelených ani pirátů neudělal ukazuje na to že buď si mysleli že "jich se to netýká" nebo jsou prostě neschopní (o zelených to rozhodně platí). Když pak zjistí že jsou mimo hru, zkouší se dostat nějak ke korýtku. Nefandá´ím a nevolil jsem žádnou ze stran které "uspěly", ale pokud jdu do soutěže která má nějaká pravidla, mám dvě možnosti, buď je zkusit změnit předem, nebo pokud mi nevyhovují, pak do ní nejít. Pokud jdu do soutěže (a volby nejsou než soutěž) s tím že pokud nepřekročím nějakou hranici, vím o tom předem a pak neuspěju, mám opět dvě možnosti, přijmout to protože jsem pravidla znal, nebo jako malý fracek mektat že to nebylo spravedlivé neb to procento bylo špatně. Je mi celkem fuk, jak vy to vidíte, já za sebe bych takovou stranu fracků nikdy nevolil (no zelené bych nevolil i kdyby se chovali rozumně, což rozhodně s jejich vedením nehrozí)

Úterý, 28. října 2014, 12:54Odpovědět

Karel Vomáčka

Badaxe Kocour: Četl jste ten článek? Konkrétně tento odstavec: „Jinou možnost, než si stěžovat na diskriminační charakter uzavírací klauzule prostřednictvím žaloby na neplatnost komunálních voleb tedy nemáme. Přestože ji kritizujeme dlouhodobě, možnost napadnout ji dostáváme až ve chvíli, kdy jí jsme po volbách poškozeni,“ dodává Svatomír Mlčoch, který od budějckých voličů obdržel 1 477 hlasů.

Úterý, 28. října 2014, 11:55Odpovědět

Badaxe Kocour

Vždycky mne "nadchne" jak ti kdo se neumístí, následně protestují proti pravidlům. Pročpak proti nim nepodali protest než šli do voleb? Tehdy snad 5% hranice neplatila? Nebo jsou tak blbí, že si jí nevšimli? kdyby protestovali před volbami zatleskal bych jim, tekhle je mám za voly.

Pondělí, 27. října 2014, 23:57Odpovědět

Volby jsou podle politického uskupení Společně neplatné  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.