Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Zabraňte dalšímu násilí proti Romům, vzkazuje Rada Evropy

Komisaře Rady Evropy pro lidská práva Nilse Muižniekse znepokojily nedávné protiromské incidenty v České republice. České úřady by měly vyslat důrazný signál, že nebudou tolerovat žádné projevy nenávisti, uvedl Muižnieks ve svém prohlášení.

„S velkým znepokojením sleduji v posledních měsících organizované a opakované protiromské demonstrace v Duchcově a v Českých Budějovicích,“ prohlásil Muižnieks. Uvítal současně reakci českých úřadů proti takovým incidentům.

Vyzval především starosty zmíněných měst a policii, aby podnikly všechny nezbytné kroky k zabránění dalšímu násilí proti Romům. Podle komisaře Rady Evropy, která dbá o dodržování lidských práv v Evropě, je také klíčové, aby tyto incidenty byly vyšetřeny a pachatelé stíháni.

„Úřady by měly vyslat důrazný signál, že nebudou tolerovány žádné projevy nenávisti,“ uvedl Nils Muižnieks.

Rada Evropy se k postavení romské menšiny v České republice vyjadřuje kriticky dlouhodobě. V únoru vyzval Muižnieks ve zprávě Českou republiku k většímu úsilí o zlepšení postavení Romů.

Vážným problémem podle zprávy zůstává například segregace romských dětí ve školství. Komisař Rady Evropy pro lidská práva v únorové zprávě také uvedl, že Romové jsou nadále v ČR nejčastějšími oběťmi rasově motivovaného násilí.

Zdroj: ČTK
Foto: John Beer

Štítky Rada Evropy, Nils Muižnieks, protiromské incidenty, násilí, Česko, lidská práva, Evropa, České Budějovice, Duchcov, John Beer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Před pár lety jsem je ve Francii zažil, tedy cikány a policajty. Bylo to docela poučné, nešlo o žádné rumuny nebo jiné cizí, byli to "rodilí francouzi". Byl jsem se podívat na pobřeží na jedné pevnosti z 18. století a u cesty byl "camping" no trochu to tak vypadalo, stálo tam asi 10 obytných aut (žádné herky, docela solidní), ale i když bylo asi 10 dopoledne tak okolo ani noha. Kamarádka naivně prohlásila že je to camping, no mně to bylo podezřelé, protože to bylo hodně stranou cest, žádná reklama, žádné šipky, u auta na provázku uvázaný voříšek bez žrádla a vody... No prostě jsem tipnul že jsou to cikáni. Asi za půl hodiny po nás na tu pevnost dorazili místní četníci a hned k nám, nejdřív ve mně hrklo, kde jsem co provedl, ale ukázalo se )kamarádka uměla francouzsky) že se přijeli zeptat, jestli nás ti "gitanes" nějak neobtěžovali, byli dost zklamaní že jsme je ani neviděli, tak jsem se zajímal proč. No a bylo to jednoduché, pro "traveleres" jak jim korektně říkají politici, musí obec nad nějaký počet obyvatel zřídit místo kde mohou nějakou dobu tábořit, doba je omezená()asi 3 měsíce, ale už to nevím přesně), musí tam být voda, elektřina a místo pro jejich povozy. Obec to samozřejmě buduje co nejdál od vlastní vsi u hranice katastru (pevnost byla na půdě státu). Ale pokud milí "cestovatelé" provedou nějaký průšvih, můžou je četníci vykázat okamžitě a ves se jich zbaví. No a četníci mají kasárna ve vsi, s místními se přátelí a pochopitelně mají zájem se nežádoucích kočovníků zbavit, proto to zklamání že nechceme podat stížnost. Přímo upozorňovali že stačí říci, vše sepíší, mi to jen podepíšeme a dál se nás to netýká. Nějaký "neziskový" blb by v tom asi viděl navádění, no trochu lituju že jsem jim nevyhověl, nejspíš by nás pozvali večer na pastis :-)

Pátek, 23. srpna 2013, 14:32Odpovědět

Miklas Radim

to je docela zajímavé, někde jsem četl že Německo i Francie jsou proti nim?Třeba ve Francii se s nima neserou jako my :-)Chtělo by to aby se pán přijel někdy podívat co se tady děje hlavně v noci :-) změnil by názor :-)

Pátek, 23. srpna 2013, 14:02Odpovědět

Badaxe Kocour

Pane Brugovsky asi nejde ani tak o "pracující" ale o daňové poplatníky a hlavně o lidi přispívající do sociálního systému. Ti naše "milé" politiky živí. Myslím že politiky začíná už trošičku pálit to, že příští rok jsou volby (sbohem Thomo), je ale fakt že bez těch demonstrací by se nehnulo vůbec nic, strážníci by se v párech procházeli u lesa, cikáni by dál řádili na sídlišti a Thoma by kecal jak je vše v pohodě. Osobně na posílání vzkazů (snad krom těch vyjádřených fackou) politikům nevěřím, nevím jestli se k dotyčnému dostanou, ale jsem přesvědčen, že politik má své starosti (jako kdo mi co "mázne", jak se udržet u koryta...) a EU osobně považuji za hnus a hlasoval jsem proti, takže s tou chátro nemyslím že stojí za to ztrácet čas (třeba nás za cikány vyloučí :-) ). Koho volit je jistě problém, dnes víme jasně koho NEVOLIT, ty kteří tam dnes dřepí, jsou jak oni říkají "napříč politickým spektrem" viníky stávajícího stavu. Já si našel jednu malou stranu a té pochopitelně dám hlas, rozhodně ani přes zviditelnění to nebude DSSS, byť z mnoha stran slyším že ji lidé volit budou. Opět můj názor je že tudy cesta nevede. Docela vám závidím energii kterou věnujete obesílání různých politiků, já na to jednání s takovou bandou nějak nemám žaludek a byl bych jednoznačně sprostý, protože si myslím, že se šmejdem ( např. politikem) se nemá jednat v rukavičkách. To platí o šmejdech obecně a je jedno jestli je to cikán nebo kdokoli jiný. Osobně si myslím že než jednat s politiky je lepší prostě se násilí postavit a násilníkovi dát za vyučenou (třeba jako v Tanvaldu). Je to řešení které dlouhodobě vždy fungovalo. Demonstrace jsou jistě určitým upozorněním na problém (to je dobře) ale řešením není zdemolovat sídliště a už vůbec není řešení se nechat od nácků v policejních službách, pardon, tajných policistů, nechat zmlátit. Jediné co funguje, to je že násilník ví že mu hrozí že se změní v oběť. Příhody s entrem mám bohužel také :-)

Středa, 17. července 2013, 10:52Odpovědět

Josef Brugovsky

Omlouvám se, ruka byla rychlejší než myšlenka a překlepl jsem se Enterem. Chtěl jsem jenom podotknout, že všichni jak tady sedíme naštvaní jsme u p......všem politikům. Ti si řeší korýtka různými 101-kami v parlamentu. A proto se jich ptejte, proč vám neporadí a hlavně nepříjdou na demonstraci, proč Zavadil nechrání ty, z peněz kterých žije. Ne, že by mi osobně chyběl, ale jeho povinností je chránit hlavně pracující a ne nepracujíci. Dovolil jsem si napsat svůj názor i na Radu Evropy, i když nevím jestli to tam dorazí. Stránky EU jsou tak dokonale chráněné před "nežádoucím" dotazem, že mám velké pochybnosti. Dovolil jsem si pozvat na návštěvu i pana komisaře Muižniekse, ale bez oficialit. Ne aby měl tady auto s vlaječkou, 5 policejních aut před a 5 za a bez účasti naších politiků. Vím je to bláhovost, ale na drzost pouze drzostí. A při volbách jim to všem spočítejte. ( I když nevím, koho volit). Hlavně ty nafoukance otravujte, nevylívejte si vztek v planých diskusích anonymníma blbcema. Jste jim pouze k smíchu. Dík za vaši pozornost.

Středa, 17. července 2013, 09:05Odpovědět

Josef Brugovsky

Vážení, přestaňte fňukat a tak trochu konejte. Zadejte dotazy na poslance, senátory svého kraje a města,na primátora. Osobně jsem napsal 15 poslancům ze všech partají, vůdci pracujícího lidu Zavadilovi, na stranícké sekretariáty, jediná odpověď byla od primátora CB, taky víc než alibistická.

Středa, 17. července 2013, 08:47Odpovědět

Badaxe Kocour

A co na to spící ministr zahraničí? udrží alespoň moč, když už nevyužívá toho, že jsou jen dvě možnosti: 1. buď je u nás rasová diskriminace cikánů a pak je měli velkohubí udíleči rad nechat u nich v bezpečí (v Británii, Kanadě...) nebo 2. se musí smířit s tím že nám je vrací protože tu ona zmíněná diskriminace není. Obojí asi nejde. Tak si milá EU polib ctěnou prdel a neopruzuj. Pokud jste nám tu chátru vrátili, tak buď cikánům nic nehrozí, nebo jste přesně stejní hajzlové co nemají rádi cikány jako jsme my. Jiná možnost myslím není. Že je šláfnberk dementní dědek je zřejmé, jinak by musel tohle využít už dávno. Přece by "vyspělé demokracie" nevrátili ubohého pronásledovaného cikána do náruče takových odporných rasistů. I když možná by bylo řešení cikány opravdu začít pronásledovat a pak je nechat odjet do bezpečných zemí, ať se tam s nimi poserou.

Středa, 17. července 2013, 06:35Odpovědět

Badaxe Kocour

Zajímavé ovšem je, že soudruh komisař se nepodívá na rodné Lotyšsko, kde se s menšinami moc neserou a třeba rusové tam rozhodně nemají takovou havaj jako cikáni u nás.

Středa, 17. července 2013, 06:28Odpovědět

Libor Vilímek

Muižnieksi, kup si byt na Máji, v paneláku s cikánama, nastěhuj se tam a pak něco kecej...!

Úterý, 16. července 2013, 18:41Odpovědět

Zabraňte dalšímu násilí proti Romům, vzkazuje Rada Evropy  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.