Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zadržení některých projektů čerpání dotací neovlivní

Pozastavení certifikace u některých operačních programů, o němž v úterý informovalo ministerstvo financí, podle vedení úřadu Regionální rady Jihozápad neovlivní čerpání dotací v Jihočeském a Plzeňském kraji. Realizace projektů a jejich proplácení bude plynule pokračovat.

Současná situace se nedotkne žadatelů o dotace ani příjemců, kteří již své projekty realizují nebo už čekají na dotaci.

„ROP Jihozápad disponuje dostatečnými finančními prostředky k tomu, aby mohlo být proplácení projektů bez problémů. Chceme dodržet i harmonogram výzev,“ uvedla Michaela Šímová, pověřená vedením úřadu regionální rady Jihozápad.

Schválené dotace nejprve financuje ze svého rozpočtu stát. Teprve ve fázi, kdy je projekt ukončen, zkontrolován a příjemci obdrží dotaci, zasílá ministerstvo financí žádost o platbu Evropské komisi.

„Právě projekty, které mířily k závěrečnému hodnocení k Evropské komisi, ministerstvo financí zadrželo, aby je prozkoumalo,“ řekla Šímová.

Ministerstvo argumentovalo vysokou chybovostí v realizaci projektů, zejména ve veřejných zakázkách. „Pro nás je informace o pozastavení certifikace stále neoficiální. Dozvěděli jsme se o tom v úterý z médií. Auditní zpráva ještě není finální, ROP Jihozápad se intenzivně zabývá jejími dosavadními výsledky. S některými vyjádřeními ministerstva financí již nyní nesouhlasíme a připravujeme jednání na toto téma,“ konstatoval předseda Regionální rady ROP Jihozápad Ivo Grüner.

V úterý se ohradil proti tvrzení ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), že se hejtmani z dosavadních pochybení nepoučili. Výroky namířené proti hejtmanům a regionům vnímá Grüner jako reakci na vyjádření prezidenta Miloše Zemana, že regiony umějí čerpat evropské peníze lépe než stát.

ROP Jihozápad je jedním ze sedmi regionálních operačních programů ČR. Na období 2007 až 2013 v něm bylo na projekty v Plzeňském a Jihočeském kraji vyčleněno 18,4 miliardy korun, z velké většiny jsou už vyčerpány.

Fungování ROP Jihozápad provázely i v minulosti pochybnosti. Policie 12. března navrhla obžalovat tři lidi, kteří v roce 2008 pracovali jako vedoucí pracovníci v úřadu Regionální rady regionu Jihozápad.

Dva muži a jedna žena podle detektivů zasahovali do hodnocení projektových žádostí předložených do druhé a třetí výzvy Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad, a tak prý neoprávněně zvýhodňovali žadatele při čerpání dotací. Rozdělovaly se v hodnotě přes šest miliard korun.

Zdroj: ČTK

Štítky ROP Jihozápad, pozastavení certifikace operačních programů, vyplácení peněz, projekt, dotace, Ministerstvo financí České republiky, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Evropská komise, Ivo Grüner, Miloš Zeman, Miroslav Kalousek, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zadržení některých projektů čerpání dotací neovlivní  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.