Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Prezentace Jihočeského kraje na Země živitelce ověří znalosti lidí o kraji a zahraničních sousedech

Řada otázek znalostního kvízu je připravená pro návštěvníky expozice Evropského regionu Dunaj – Vltava, který se v rámci prezentace Jihočeského kraje představí ve dnech 25. až 28. srpna na mezinárodní výstavě Země živitelka. Novinářům to řekla koordinátorka projektu Vlaďka Pavlová.

Jakou dráhu měly v minulosti společnou města Linec a České Budějovice? Je Dunaj nejdelší řekou v Evropě? Co vám přinese číšník v bavorské pivnici na stůl, když si objednáte „švajnhaxn“ ? Nejen tyto otázky znalostního kvízu jsou připraveny pro návštěvníky expozice Evropského regionu Dunaj – Vltava, který se v rámci expozice Jihočeského kraje představí ve dnech 25.8. – 28.8. na mezinárodní výstavě Země živitelka .

„Účelem soutěže není samozřejmě pouze odnést si domů vysoutěžený sportovní batoh, zápisník nebo mapu, ale hlavně si ověřit znalosti, jaké máme my o našich nejbližších sousedech a jaké mají oni o našem regionu. Společně s nimi totiž spolutvoříme Evropský region Dunaj – Vltava, který by se měl v budoucnu postavit jako konkurenceschopný jiným podobným evropským sdružením,“ uvedla Vlaďka Pavlová.

Evropský region Dunaj – Vltava vzniká na území Jihočeského a Plzeňského kraje, Horního a Dolního Rakouska, Dolního Bavorska a Horní Falce. Navazuje na více než patnáctiletou spolupráci mezi regiony pásu bývalé železné opony tak, aby postupně mizely hranice mezi jednotlivými zeměmi, regiony i občany a aby se upevnila pozice společného regionu v srdci Evropy.

Zájem o prohloubení příhraniční spolupráce také v následujícím období prezentovaly odborníkům a starostům dotčených příhraničních obcí politici a zástupci všech zúčastněných regionů a krajů koncem června letošního roku v Bruselu na společné konferenci.

„O jaký vývojový potenciál v regionech v oblastech cestovního ruchu, vědy, dopravy či vzdělání půjde, má být vyjasněno do konce tohoto roku. V evropské soutěži regionů bychom měli usilovat o to, abychom získali dobrou pozici jako trilaterální evropský region a jako atraktivní hospodářský a životní prostor,“ řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Autor: Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky Jihočeský kraj, Země živitelka, Dunaj, Vltava, Evropa, Linec, České Budějovice, Jiří Zimola, ČSSD, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezentace Jihočeského kraje na Země živitelce ověří znalosti lidí o kraji a zahraničních sousedech  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.