Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

ROP Jihozápad rozdělil již 82 procent svých prostředků

ROP Jihozápad po čtyřech letech své existence rozdělil již 82 procent z blokovaných 17 miliard korun pro Jihočeský a Plzeňský kraj. V úterý to sdělil mluvčí ROP Jihozápad Adam Kotalík.

Za dobu své existence přijal ROP Jihozápad 2527 žádostí o podporu a s 564 žadateli následně podepsal smlouvy o poskytnutí dotace v celkové výši 15 miliard korun. V prioritní ose 1 zaměřené na podporu dopravní dostupnosti již bylo rozděleno 76 procent prostředků a finálně proplaceno 23 procent prostředků. V prioritní ose 2 zaměřené na rozvoj měst, obcí, zdravotnických, školských a sociálních zařízení bylo dosud rozděleno 91 procent finančních prostředků, proplaceno 51 procent. V prioritní ose 3 zaměřené na cestovní ruch rozdělil ROP Jihozápad 83 procent všech prostředků a proplatil 41 procent.

“V letošním roce byla v rámci ROP Jihozápad ukončena 13. a 14. výzva. Třináctá výzva s alokací 1,225 miliardy korun byla zaměřena na modernizaci krajských a místních komunikací a rozvojové projekty spádových center. Ze 153 předložených projektů jich bylo podpořeno 12 a nyní se nacházejí ve stadiu podpisů smluv,“ uvedl Kotalík.

Čtrnáctá výzva s alokací 60 milionů korun byla zaměřena na modernizaci železničních vozů a podpořeny byly všechny čtyři předložené projekty. “Dále byla vyhlášena 17. výzva s alokací 320 milionů korun, jejíž nastavení vychází ze studie Integrovaného plánu rozvoje území, který zpracovala externí odborná firma. Zaměřena je na rozvoj cestovního ruchu ve specifických územích identifikovaných ve studii,“ podotkl mluvčí ROP Jihozápad.

V 17. výzvě bylo předloženo 32 projektů, které se nyní hodnotí. Kromě těchto výzev jsou v ROPu aktuálně otevřené další tři výzvy. V 15. kontinuální výzvě mohou města Plzeň a České Budějovice až do poloviny roku 2013 předkládat své projekty z Integrovaných plánů rozvoje města. Následná 16. výzva s alokací 36 mililonů korun je definována jako podpůrná k projektům realizovaným v rámci Integrovaného operačního programu (IOP) a v regionu Jihozápad se týká pouze třech konkrétních projektů.

Následovat bude také 18. výzva s alokací cca jedna miliarda korun, a kraje v ní mohou předkládat projekty na modernizaci silnic II. a III. třídy.

“V současné době také běží proces dalšího navýšení prostředků ROP Jihozápad o cca 350 milionů korun. Navýšení alokace nyní připomínkuje Evropská komise a vyjádřit by se měla do konce roku. Pro ROP Jihozápad by navýšení znamenalo možnost vyhlášení dalších výzev v roce 2012,“ dodal Adam Kotalík s tím, že přibližně 250 milionů by na základě meziinstitucionální dohody směřovalo do modernizace krajských silnic, 90 milionů přealokovaných z OP Technická pomoc by zamířilo na podporu školství.

Důležitým přelomem v činnosti ROP Jihozápad bylo v roce 2011 obnovení proplácení projektů, které jsou dotčeny vyšetřováním policie. V červenci bylo možné začít proplácet projekty z přehodnocené 5. a 6. výzvy, v září pak i projekty z 2. a 3. výzvy. Činnost ROP Jihozápad se tak vrátila do standardních kolejí. Následně byla v říjnu obnovena také certifikace proplacených prostředků, tedy proces uznávání vyplacených prostředků z ROP Jihozápad za oprávněné, a ROP Jihozápad tak mohl požádat o certifikaci desítek projektů v celkovém objemu 4,3 miliardy korun.

"ROP Jihozápad je po Praze druhým nejlepším regionálním operačním programem, který umí nejlépe získávat a čerpat prostředky z EU. Priority jsou pro nás jasné i do dalších let, jsou to investice do regionální silniční sítě, dále pak do silniční sítě měst i obcí, důraz klademe na projekty z oblasti životního prostředí, jako jsou kanalizace a vodovody," uvedl náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner (ČSSD).

"Jsme příhraničním krajem, málokdo z našich obcí bude asi usilovat o vybudování nějakého vědeckého centra, potřebujeme naopak získávat peníze na vybudování nových sociálních ústavů, potřebujeme zateplit a opravit školy i další budovy," uvedl Grüner, který má na starosti v rámci kraje čerpání z operačních programů.

Napsali: René Kekely a Richard Beneš, Mediafax

Štítky projekt, Plzeňský kraj, Jihočeský kraj, Ivo Grüner, Evropská unie, Evropská komise, ČSSD, Mediafax, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ROP Jihozápad rozdělil již 82 procent svých prostředků  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.