Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Při cestě z práce virtuálně vyrobili elektřinu na tři měsíce

Za čtvrt roku spotřebuje průměrná česká domácnost přibližně 650 kilowatthodin elektřiny. Zhruba tolik proudu by letos vyrobily desítky temelínských zaměstnanců, pokud by každý z nich měl na kole dynamo. Stačila by jim k tomu jízda z práce domů. Po sedmi měsících skončila sezona pro „temelínské“ cyklobusy. Od dubna do října přepravily 729 jízdních kol.

Do práce autobusem a zpět domů na kole. Využívat cyklobusy umožňuje společnost ČEZ pracovníkům temelínské elektrárny čtvrtým rokem. Zaměstnanci za netradiční službu neplatí, je bonusem v rámci jízdného. „Služba mi naprosto vyhovuje. Ráno stačí nasadit kolo do držáku a odpoledne po skončení práce na něj můžu hned nasednout a vyrazit domů. Ušetří mi to minimálně hodinu času, protože po příjezdu domů bych se šel stejně projet,“ říká Dalibor Bílý, jeden ze zaměstnanců, který cyklobus pravidelně využívá.

S dynamem ale temelínští pracovníci jezdit povinně nemusí. Výrobní výsledky elektrárny by to nevylepšilo. „Elektřinu, kterou by letos zaměstnanci při použití dynama vyrobili, zvládnou oba temelínské bloky za vteřinu,“ uvádí mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták. Každopádně přeprava jízdních kol v ranních hodinách je důležitá pro jejich bezpečnost. Odpoledne je mnohem lepší viditelnost a navíc cyklisté už nemusí nikam pospíchat. Mohou tedy jet po delší trase a vyhnout se hlavnímu silničnímu tahu.

Držáky na kola má Jihotrans umístěn na pěti z devíti linek zajišťujících návoz zaměstnanců ČEZ do Temelína z Českých Budějovic. Tradičně nejvíce využívaná byla linka z Českých Budějovic s nástupní stanicí sídliště Máj - Milady Horákové. Tou bylo každý měsíc přepraveno průměrně 35 jízdních kol. Celkově od roku 2012 přepravily temelínské cyklobusy 2 519 jízdních kol.

Štítky jízdní kolo, ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín, České Budějovice, Milada Horáková, elektřina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při cestě z práce virtuálně vyrobili elektřinu na tři měsíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.