Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Studenti dali městu k výročí 750 let od založení netradiční dárek

Letos slaví Budějce významné jubileum. Oslavy jsou to velkolepé a se svou troškou do mlýna přispěli i místní studenti, kteří se rozhodli město originálně obdarovat. Natočili videoprohlídku klášterního kostela Obětování Panny Marie, kterou rozdělili do několika kratších videí, která umístili na server Youtube.

Nápad vzešel od kněze Josefa Prokeše, dnes už bývalého spirituála Biskupského gymnázia. Existuje tu společenství věřících studentů, které se schází každou středu v klášteře na Piaristickém náměstí. Pepa nás vyzval, abychom nějak přispěli k oslavám 750 let Českých Budějovic a jako jednu z možností navrhl i natočení virtuální prohlídky klášterního kostela,“ vysvětluje jeden ze studentů, kteří celý projekt realizovali, Michal Šimek.

Kostelem ve videích provádí člověk nejpovolanější, kostelník Jiří Míchal, který nás zavede i do míst, kam se běžně nedostaneme. Postupně jsme natáčeli jeho vyprávění a komentáře k historii, výzdobě, vybavení kostela Obětování Panny Marie a také k nádherným freskám v křížové chodbě. Vznikl tak cyklus šestnácti (5 - 12 minutových) videí, které mohou každého zájemce provést bývalým dominikánským klášterem a jeho historií, doplňuje Michal Šimek.

Celý cyklus prohlídek byl realizován bývalými a současnými studenty budějckého Gymnázia Jana Valeriána Jirsíka. Na vzniku se podíleli v zásadě čtyři lidé. Největší kus práce odvedl Martin Vančura, který celou sérii natočil a nastříhal. Pak pochopitelně Jiří Míchal, bez jehož znalostí a obrovské ochoty, by se celé natáčení neobešlo. Já jsem poskytoval technickou pomoc během natáčení a zpětnou vazbu ke střihu. Zapomenout bychom neměli určitě ani na Vojtu Adamčíka, který složil krásnou hudbu jako úvodní znělku, uzavírá Šimek.

Štítky Panna Marie, České Budějovice, Michal Šimek, YouTube, Josef Prokeš, Piaristické náměstí, Jan Valerián Jirsík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti dali městu k výročí 750 let od založení netradiční dárek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.