Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Obyvatel Jihočeského kraje do konce září přibylo

Obyvatel Jihočeského kraje za letošní první tři čtvrtletí přibylo o 172 na 637 472 lidí. Nárůst obstaralo stěhování do kraje, zemřelých bylo víc než narozených. Předběžná čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Stěhováním kraji přibylo 392 obyvatel, hlavně díky lidem ze zahraničí. Na jih Čech se přistěhovalo 3851 lidí, zatímco 3459 jich odešlo. Z jiných krajů přišlo 2886 lidí, odešlo jich 2849. Z ciziny se do kraje nastěhovalo 965 obyvatel, do zahraničí zamířilo 610 lidí.

Přirozenou cestou Jihočeskému kraji 220 obyvatel ubylo. Dětí se od ledna do konce září narodilo 5080, zemřelo ale 5300 lidí. Z narozených dětí bylo téměř 49 procent mimo manželství.

Sňatků v prvních třech čtvrtletích lidé v kraji uzavřeli 2468. Pro sedm z deseti párů to byla první svatba. Z 1169 rozvedených manželství mělo nezletilé děti víc než 61 procent párů.

Počet obyvatel se letos snížil ve čtyřech okresech kraje, zejména na Jindřichohradecku a také na Táborsku, Prachaticku a Českokrumlovsku. Téměř 670 lidí přibylo na Českobudějovicku a počet obyvatel vzrostl i na Písecku a Strakonicku. Nejlidnatější je Českobudějovicko s 190 530 obyvateli, nejméně lidí, konkrétně 50 725, žije na Prachaticku.

Vývoj v celé České republice byl podobný jako v kraji. Obyvatel přibylo díky migraci, když také celostátně se méně lidí narodilo, než zemřelo. Počet obyvatel celé země za tři čtvrtletí stoupl o zhruba 7800 na 10,546 milionu.

Foto Matěj Večeřa | Zdroj ČTK

Štítky Jihočeský kraj, Český statistický úřad, Česko, okres Prachatice, okres České Budějovice, okres Jindřichův Hradec, okres Tábor, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatel Jihočeského kraje do konce září přibylo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.