Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

PŘÍBĚHY SAKRÁLNÍCH PAMÁTEK: Křížky u obce Hosín postavili jako poděkování

Společně s Janem Ciglbauerem ze spolku Severní Českobudějovicko jsme pro vás připravili nový seriál, který se věnuje drobným sakrálním památkám a hlavně jejich příběhům. Jistě každý z nás často chodí kolem křížků, ale málokdo z nás ví, proč vlastně na tom a tom místě stojí. V prvním díle našeho seriálu se zaměříme na děkovné křížky u obce Hosín.

„Na katastru obce Hosín můžeme napočítat kromě farního kostela sv. Petra a Pavla 20 drobných sakrálních památek, většinou v podobě malých křížků. K některým z nich se váží zajímavé, ale dávno zapomenuté události, díky kterým byly křížky vztyčeny,“ uvádí Jan Ciglbauer.

Za zmínku stojí například křížek s letopočtem 1919, který se nachází uprostřed polí východně od obce. „Pravděpodobně se jedná o děkovný kříž postavený dnes již neznámým hosínským vojákem, který se živý a zdravý vrátil z 1. světové války. Dříve zde bylo rozcestí polních cest,“ popsal Jan Ciglbauer.

U takzvané Umrlčí cesty v lese jižně od Hosína stojí Trägrův kříž. „Název cesty připomíná, že v dřívějších dobách právě tudy směřovaly pohřební průvody na hosínský hřbitov z nedalekých Hrdějovic. Křížek samotný nese nápis Milovati budeš Pána Boha svého z celého srdce svého z celé duše své a ze vší mysli své. Byl postaven statkářem Trägrem jako poděkování za to, že právě na tomto místě přežil převrácení svého koňského potahu do potoční roklinky.“

Nedaleko hosínské vodárny u silnice z Borku naleznete takzvaný Zevlův kříž. „Byl postaven hosínským občanem Zevlem z čp. 1 jako poděkování za to, že přežil zasypání pískem v kaolinovém dole Orty. V letech 1843 až 1898 zde kaolin těžila firma Hardtmuth, těžba byla krátce obnovena ještě v letech 1904 - 1906 a pak sloužil důl obyvatelům z okolí jako zdroj písku navršeného v haldách před vchodem do dolu,“ zmínil Jan Ciglbauer.

Všechny křížky z hosínského katastru naleznete zde.

Autoři | Foto upload.wikimedia.org

Štítky Hosín, okres České Budějovice, první světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘÍBĚHY SAKRÁLNÍCH PAMÁTEK: Křížky u obce Hosín postavili jako poděkování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.