Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mezinárodní experti ocenili kufříky v Temelíně

Temelín je velmi robustní a kvalitně provozovanou elektrárnou. Takový je hlavní závěr mezinárodní mise, která proběhla v jihočeské jaderné elektrárně. Tři desítky mezinárodních expertů z dvanácti zemí prověřovaly Temelín téměř tři týdny.

Pochůzky po elektrárně, rozhovory se zaměstnanci nebo kontrola dokumentace. To byla hlavní pracovní náplň mezinárodních expertů v jihočeském Temelíně. Zjištěné informace pak porovnávali s nejlepší světovou praxí.

„Elektrárna splňuje české i mezinárodní požadavky, jinak bychom nemohli být v provozu. Mise je o výměně zkušeností a o porovnání s těmi nejlepšími. To jde daleko za požadavky legislativy,“ uvedl Bohdan Zronek, ředitel Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

Dohromady přinesli mezinárodní experti 642 let zkušeností s jadernou energetikou a celkem se zúčastnili 169 zahraničních misí. Podle temelínského ředitele byl jejich pohled na elektrárnu velmi cenný. „Výstupy mise nám potvrdily, že již zahájené změny, například v oblasti kontrol dodavatelů, jdou správným směrem. V současné době tyto kontrolní mechanismy posilujeme a zapracujeme do nich i doporučení expertů WANO,“ konstatoval Zronek k výsledkům mise.

Naopak tým expertů zaujaly například speciální havarijní kufříky, s jejichž pomocí by se měřily klíčové parametry jako je teplota a tlak v reaktoru nebo množství vody v parogenerátorech, pokud by nebyl dostupný monitorovací systém. Desetikilový kufřík bez problémů unese dospělý člověk. Díky bateriím může zasahující personál na displeji sledovat důležité parametry až tři dny. V Temelíně jich je devět a byly pořízeny v rámci zátěžových testů po událostech ve Fukušimě. Společnost ČEZ přišly na necelý půlmilión korun.

„Pro Temelín se jednalo už o třiatřicátou prověrku. Letošní mise byla svým rozsahem vůbec největší v historii. Závěrečná zpráva bude k dispozici začátkem příštího roku,“ doplnil mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Elektrárna byla hodnocena podle nových pravidel, které Světové sdružení provozovatelů jaderných elektráren (WANO) přijalo v reakci na události ve Fukušimě. Nový formát prověrek hodnotí elektrárnu jako celek. Dosud se WANO zaměřovalo především na jednotlivé oblasti spojené s provozem jaderné elektrárny. Za dva roky se mezinárodní experti do Temelína vrátí, aby zkontrolovali, jak elektrárna s jejich závěry pracovala.

Štítky Temelín, elektrárna, kufr, jaderná elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, Fukušima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní experti ocenili kufříky v Temelíně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.