Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Rok 2016 na jihu Čech: Stavba D3, volby a olympijský park

Výstavba nových úseků dálnice D3, krajské volby nebo miniaturní podoba olympijských her. To jsou všechno hlavní události roku 2016 v jižních Čechách. Čtvrtstoletí své existence si v následujících měsících připomenou také dvě organizace - Jihočeská univerzita a šumavský národní park.

Podle hejtmana Jiřího Zimoly se ta nejdůležitější událost příštího roku uskuteční na podzim. „Nemohu říct nic jiného než krajské volby. Jsem politik, který se bude zpovídat svým voličům z toho, co jsme za čtyři roky udělali a nabízet jim, co můžeme udělat v tom dalším období,“ řekl Zimola.

Právě on s největší pravděpodobností povede kandidátku jihočeských sociálních demokratů. Jako lídr strany uspěl ve volbách v letech 2008 a 2012. Stejně jako v jiných krajích tak i na jihu Čech se nejvíce očekává volební konfrontace ČSSD a hnutí ANO. To by mělo o hlasy usilovat s Radkou Maxovou jako jedničkou kandidátky, současnou poslankyní dolní komory Parlamentu ČR.

Krajské volby budou hlavní událostí podzimu příštího roku. Do té doby se však region připravuje i na jiné události. Na jaře by mohla začít stavba dalšího úseku dálnice D3 mezi Ševětínem a Borkem. V příštím roce se však řidiči neprojedou po žádné nové části této očekávané komunikace. Až v roce 2017 by mohl být zahájen provoz na úseku mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem.

Letní týdny budou patřit olympijským hrám v brazilském Rio de Janeiru. Zmenšená obdoba vznikne také na břehu lipenského jezera, kde bude stát olympijský park. Veřejnost si v něm bude moci vyzkoušet řadu sportů, v nichž budou v Brazílii bojovat o medaile i čeští reprezentanti. Náklady na projekt jsou vyčísleny na 65 milionů korun. Měl by jej financovat soukromý sektor, kraj, obce a také Mezinárodní olympijský výbor. Do projektu jsou zapojeny i jednotlivé svazy a federace, které budou své sporty prezentovat, a aktivně se do něj zapojí i bývalí úspěšní sportovci. Přímo na Lipně bude mít své studio Česká televize. „Myslím si, že tento počin významně posílí turistický ruch na jihu Čech,“ uvedl hejtman.

Šumavský národní park si v příštím roce připomene 25. výročí své existence. „Připravujeme bohatý program,“ řekl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák. Nepůjde podle něj o jednu velkou akci. „Spíš chceme návštěvníkům v průběhu celé sezony toto jubileum různou formou připomínat,“ dodal.

Uvedl, že se tak veřejnost může těšit na diskuse s různými osobnostmi z řad odborníků na ochranu přírody. V červenci se pak v Rokytě u Srní na Klatovsku uskuteční akce, kde vystoupí různí hudební interpreti a lidé si budou moci prohlédnout ukázku tradičních šumavských řemesel. „K 25. výročí národního parku připravujeme také novou knihu,“ uvedl Dvořák.

Zdroj ČTK

Štítky Česko, olympijské hry, krajské volby, Národní park Šumava, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Jihočeský kraj, Jiří Zimola, Jan Dvořák, ČSSD, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok 2016 na jihu Čech: Stavba D3, volby a olympijský park  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.