Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chcete bezbariérovou školu nebo novou alej? Granty Nadace ČEZ jsou otevřeny

Také letos mají základní a střední školy možnost získat peníze na odstranění bariér, obce a města pak na sázení či obnovu alejí a stromořadí. Zájemci o podporu Nadace ČEZ mohou až do poloviny února žádat o příspěvky z grantových řízení Oranžové schody a Stromy. Stačí vyplnit jednoduchý formulář na www.nadacecez.cz, finanční spoluúčast žadatele není nutná. Celkem už s podporou Nadace ČEZ vzniklo nových 208 alejí a 44 bezbariérových úprav škol.

Nadace ČEZ přijímá žádosti v obou grantových řízeních do 12. února. Jednoduché formuláře se vyplňují přímo na webu www.nadacecez.cz. „O výsledcích budeme všechny uchazeče informovat nejpozději do poloviny března. Školy a obce se tak dozví výsledek včas, aby vše stihly postavit či vysadit ještě letos,“ říká Michaela Žemličková, místopředsedkyně správní rady a ředitelka Nadace ČEZ.

Každá škola či obec může v grantových řízeních Oranžové schody a Oranžové stromy podat pouze jednu žádost o nadační příspěvek za rok. Datum, respektive pořadí zaslání žádosti, rozhodování dárce neovlivní. Stejně jako v loňském roce zapojí Nadace ČEZ do rozhodování o obdarovaných i své patrony z řad známých osobností.

Oranžové schody zlepšují přístup hendikepovaných žáků ke vzdělání

Nadace ČEZ pomáhá mladým lidem s tělesným postižením začlenit se mezi ostatní studenty a minimalizovat překážky, které jim stojí na cestě za kvalitním vzděláním. Projekt Oranžové schody totiž pomáhá odstraňovat architektonické bariéry nákupem plošin, výtahů, schodišťových sedaček, schodolezů nebo zvukových a světelných naváděcích systémů.

Maximální výše příspěvku v grantu Oranžové schody činí 500 tisíc korun a požádat o něj mohou všechny základní, střední a vyšší odborné školy. Celkem se v uplynulých letech mezi bezbariérové zařadilo už 44 škol, v jižních Čechách podpořila Nadace ČEZ osm těchto projektů v hodnotě bezmála 4 miliony korun. Své brány otevřelo vloni vozíčkářům i gymnázium ve Vodňanech, jehož přihlášku doporučil šestinásobný paralympijský vítěz v cyklistice Jiří Ježek.

Stromy Nadace ČEZ podporují návrat alejí do Česka

Nadace ČEZ už pátým rokem podporuje jak vznik nových stromořadí, tak i obnovu zanedbané zeleně v místech, kde dříve aleje existovaly, ale postupem času zpustly či zcela vymizely. Doteď města a obce z poskytnutých grantů obnovily či nově vysadily 208 stromořadí, v Jihočeském kraji vyrostlo 17 nových alejí. Do jejich sázení se zapojili i lidé v Netolicích nebo Albrechticích nad Vltavou.

Nyní otevřené grantové řízení je určeno pro ty, kteří chtějí sázet stromy už letos na jaře. Ti, kteří preferují podzimní termín výsadby, budou moci podat žádost v průběhu července. Maximální výše příspěvku činí 150 tisíc korun.  

Veškeré potřebné informace o grantových řízeních Oranžové schody a Stromy, pravidla i formuláře najdete na stránkách Nadace ČEZ.

Štítky ČEZ, alej, schodiště, paralympijské hry, Jihočeský kraj, Jiří Ježek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chcete bezbariérovou školu nebo novou alej? Granty Nadace ČEZ jsou otevřeny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.