Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Jaderná elektrárna Temelín mění vztahy s dodavateli a chce vyrobit více energie

Jaderná elektrárna Temelín vstupuje do druhého roku pod vedením ředitele Bohdana Zronka. Došlo na organizační změny uvnitř elektrárny, vytvořil se nový systém kontroly dodavatelů a další pracovní místa. Plánované jsou i dvě odstávky. Přesto chce vyrobit více než 15 milionů megawatt hodin elektrické energie.

Šéf elektrárny vyzdvihl úspěšnost prvního bloku, kterému se podařilo dosáhnout na nové výrobní maximum. „Dosáhli jsme v loňském roce celkově čtvrté nejvyšší výroby, na prvním bloku jsme udělali výrobní rekord. Jeho výkon nám naznačuje, že Temelín má na to dlouhodobě překonávat výrobu 15 milionů megawatt hodin,“ uvedl Zronek. V roce 2015 vyprodukovala jaderná elektrárna 14,23 miliard kWH elektrické energie.

S ohledem na skutečnosti v Jaderné elektrárně Dukovany zahájili také loni na podzim v Temelíně revizi dokumentace rentgenových kontrol svarů. „Všechny protokoly máme opakovaně posouzeny. Nemáme žádný důvod na nějakou reakci s dopadem do provozu. Důležité trasy u nás totiž podléhají takzvanému programu provozních kontrol, který využívá jiné metody, zejména ultrazvuk. Kauza se jich tak netýká,“ ubezpečil ředitel elektrárny. 

Řeší se však podpůrné systémy na malých trasách, které nejsou tolik významné. „Dá se to srovnat s jízdou autem. Potřebujete mít jistotu, že brzdy, řízení a všechno důležité je v pořádku. Pokud zjistíte, že vám nefunguje stahování zadního okénka, není problém dojet a vyřešit to tak, jak potřebujete,“ přidal Bohdan Zronek s tím, že všechny nejasnosti chce elektrárna odstranit a učinit u všech dotčených svarů opakovanou kontrolou, a to jak za provozu, tak v plánovaných odstávkách.

Elektrárna plánuje v roce 2016 dvě odstávky

Vedení také na základě vlastní analýzy mění vztahy s jednotlivými dodavateli. „Uzavíráme nové smlouvy, které omezují paušální platby. Stěžejní je cena za odvedenou práci a za výkon. Měníme hodnocení dodavatelů, aby bylo jasné, co odevzdávají a co neodevzdávají. Nové smlouvy také omezují řetězení dodavatelů, nebude tak možné najímat si další subdodavatele,“ říká ředitel Zronek.

Jaderná elektrárna chce rovněž více využívat vlastní kapacity. Tak, aby se v rámci Skupiny ČEZ udržely potřebné znalosti. Posílil se tak útvar Péče o zařízení. To přijme nejméně desítku nových pracovníků. Důležití budou systémoví inženýři, kteří budou zodpovídat za to, že zařízení bude v dobré kondici. Noví specialisté zase musí garantovat kvalitu přípravy, provedení údržby a dohled nad dodavateli. „Musíme nastavit systém, ve kterém nebude prostor pro chybu,“ doplňuje Bohdan Zronek.

Temelínu se v tomto ohledu velmi vyplácí práce se školami, odkud někteří pracovníci vzejdou. „Velká část jich prošla stážemi na elektrárně, takže ví, do čeho jdou a znají prostředí elektrárny. My zase víme, koho oslovit. Nekupujeme tak zajíce v pytli,“ dodal Zronek a poznamenal, že za pouhé dva týdny se přihlásilo více než pět desítek zájemců o pracovní pozici.

Na letošní rok jsou v Jaderné elektrárně Temelín zatím naplánované dvě odstávky. Jako první vyřadí pracovníci z provozu druhý blok na začátku června, pro plánovanou výměnu paliva bude poté odstaven na začátku srpna první blok.

Štítky jaderná elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna, Temelín, ČEZ, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

To je všechno moc hezké, ale cena elek. energie pro konečného odběratele stoupá a stoupá a jak je vidět, ještě bude. Nedávno jsem na chatě našel odložené noviny Jihočeská Pravda / děda je pečlivě uschoval :-) / a zde jsem se dočetl o JET. Jak bude v regionu, kde JET je, elek. energie lacinější jako kompenzace. Trolejbusy budou jezdit z Budějc do Týna, vytápění domů párou z elektrárny, skleníky atd. Možná to tak mohlo být, kdo ví?

Středa, 3. února 2016, 17:06Odpovědět

Jaderná elektrárna Temelín mění vztahy s dodavateli a chce vyrobit více energie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.