Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čelit personální krizi v kovoprůmyslu lze pouze podporou technického vzdělávání

Čelit personální krizi v kovoprůmyslu lze pouze podporou technického vzdělávání, shodl se jihočeský hejtman Jiří Zimola se zástupci Odborového svazu KOVO na jednání, které se uskutečnilo nad rámec pravidelných jednání krajské tripartity. Přítomen zde byl předseda OS KOVO Jaroslav Souček, jihočeský kovácký předák Jan Švec a předsedové většiny základních odborových organizací v klíčových jihočeských strojírenských podnicích.

„S kováky jsme se shodli, že čelíme personální krizi v kovoprůmyslu. Chybí mladí technici. Proto oceňuji, že i zástupci odborů se velice aktivně zajímají o to, jak budou jejich zaměstnavatelské firmy dále prosperovat,“ uvedl hejtman, který současně ocenil práci a význam krajské tripartity, tedy pravidelného setkávání zástupců zaměstnanců, zaměstnavatelů a krajskou samosprávou. Nejde totiž jen o jednání, ale především o konkrétní kroky k řešení aktuální situace.

S Jihočeskou hospodářskou komorou, Jihočeským krajem a zaměstnavateli, OS KOVO v současnosti spolupracuje na společném projektu Kariéra s budoucností, jehož cílem je zatraktivnit studium na technických učilištích a středních školách, zlepšit informovanost žáků základních škol o technických oborech, zvýšit motivaci ke studiu na technických školách a obecně nabídnout orientaci v problematice volby povolání.

„Jihočeský kraj podporuje technické vzdělávání dlouhodobě, zejména na středních školách, které jsou v naší gesci, formou stipendií pro žáky i podporou spolupráce škol s firmami. Také jsme si ale řekli, že je třeba podporovat technické vzdělávání už i na základních školách, s čímž tento projekt plně koresponduje,“ poznamenal hejtman Zimola.

Zástupci OS KOVO s hejtmanem projednávali vedle již zmíněného hlavního tématu, tedy nedostatku technicky vzdělaných odborníků, také například otázky dopravní infrastruktury v kraji či problematiku zaměstnanosti v příhraničních oblastech regionu.

„Komunikace s jihočeským hejtmanem je na velice vysoké úrovni. Bezvadně funguje krajská tripartita a sociální dialog. A to, co jsme společně řešili, tedy zlepšování infrastruktury v jižních Čechách pro možnost dalšího rozvoje průmyslových podniků a podporu technického vzdělávání, považuji za dva základní body potřebné pro rozvoj regionu,“ konstatoval předseda Odborového svazu KOVO Jaroslav Souček.

Spolupráci s vedením jihočeského kraje oceňuje také zmocněnec Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jihočeského kraje Jan Švec. Technické profese chybí podle něho na všech úrovních od absolventů učilišť přes středoškoláky až po vysokoškoláky, což podle něho v některých případech přímo ohrožuje realizaci zakázek, či jejich kvalitu.

„Díky zkvalitnění práce tripartity pod vedením hejtmana Zimoly jsou vidět první výsledky. A my jsme proto velice ochotni v této spolupráci pokračovat. Je to totiž něco, co v dnešním zmateném světě, či chcete-li v Evropě, má opravdu význam,“ řekl Švec.

Autoři

Štítky krize, Jiří Zimola, Jan Švec, tripartita, Jaroslav Souček, Jihočeský kraj, Odborový svaz KOVO, Jihočeská hospodářská komora, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čelit personální krizi v kovoprůmyslu lze pouze podporou technického vzdělávání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.