Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Holding ZVVZ pomůže vyčistit ovzduší v čínském Šen-jangu

Česká strojírenská skupina ZVVZ Group pomůže vyčistit ovzduší v Šen-jangu, sedmimilionovém hlavním městě provincie Liao-ning na severovýchodě Číny. Už k tomu učinila dva klíčové kroky: v zemi založila v závěru loňského roku dceřinou společnost ZVVZ (ShenYang) a v pátek v Milevsku podepsala se společností Liaoning Qingyuan Environmental Protextion Group rámcovou smlouvu o spolupráci. Přítomen byl i generální sekretář šenjangského teplárenského sdružení Liou Hongtao

„Vzhledem k tomu, že teplárny ve městě představují spíš menší a lokální zdroje, není vyloučeno, že první zvládneme ekologizovat ještě letos po skončení topné sezony,“ říká Tomáš Dunovský, generální ředitel ZVVZ-Enven Engineering ze skupiny ZVVZ Group. Nově založená dceřiná společnost bude v zemi působit pod čínským názvem Jie vej jie (Čech čistý pomoc).

„Smlouva pro nás ale znamená především přístup na obrovský trh. Čínští partneři nám na něm pomohou s jeho průzkumem, marketingem i místními dodávkami. Klíčové komponenty a know-how na čistění průmyslových spalin ale bude naše a do Číny ho budeme exportovat. Součástí byznys plánu je zároveň pomoc při řešení celkového systému vytápění,“ doplnil Tomáš Dunovský.

Systém dodávek tepla v Šen-jangu je založen na malých lokálních teplárnách, kterých je více než 600 a místní životní prostředí velmi zatěžují. Od roku 2015 v Číně už platí nové ekologické standardy.

„Plány vznikly na státní úrovni a my je pomáháme ve městě realizovat a škodliviny dostat na dané emisní limity. Proto se snažíme získat nejnovější technologie. A protože standardy vstoupily v platnost teprve nedávno, velká část ze zmiňovaných zdrojů potřebuje odsiřovací technologii,“ uvedl Liou Hongtao, generální sekretář Šen-jangské teplárenské asociace, zastřešující 248 teplárenských společností.

Součástí několika denního pobytu čínských podnikatelů v Česku byla vedle prohlídky výrobního zázemí holdingu ve firmě ZVVZ Machinery, také návštěva nových odsíření tepláren v Chomutově a v Plané nad Lužnicí, které dodal právě  ZVVZ-Enven Engineering. Ta je přesvědčila, že i to je cesta, jak radikálně snížit emise oxidů síry, dusíku i prachu, neboť v Šen-jangu některé teplárny zvolily jinou cestu, jak splnit emisní limity, a nahrazují hnědé uhlí zemním plynem.

„V Číně je ale uhlí hlavní energetickou surovinou. Jsme proto velmi rádi, že s pomocí zařízení dodaného ZVVZ budeme moci snížit emisní hodnoty uhelných kotlů na stanovené standardy,“ dodal Liou Hongtao. Češi zde chtějí využít technologii odsíření dávkováním sody do spalin v kombinaci s látkovým filtrem. „To vzhledem k provozním podmínkám a investiční náročnosti pokládáme pro tento typ výroby teplé vody za optimální,“ doplnil Tomáš Dunovský.

Podle Ma Siao-lunga, předsedy představenstva inženýrské společnosti Liaoning Qingyuan Environmental Protextion Group, která se věnuje čistění vzduchu a vody, by postupně měly zakázky mířit i do dalších provincií. „Budeme spolupracovat hlavně v oblasti odsíření zplodin a odpadních plynů. V obou českých teplárnách jsem viděl, že produkce ZVVZ je velmi precizní, doslova hodinářská. Některé věci bude ale třeba upravit podle čínských podmínek. To pro nás bude výzva,“ uzavřel Ma Siao-lung.

Podle Miloslava Máchy, generálního ředitele holdingu ZVVZ Group, je vstup na čínský trh součástí strategie, jejímž cílem je posílit postavení ZVVZ jako dodavatele odsíření, odprášení a odlučování průmyslových spalin v zahraničí. „V české energetice opravdu velké zakázky pomalu končí a v Rusku a na Ukrajině se potýkáme s propadem tamních ekonomik a tedy i omezením těchto ekologických investic. V Číně jsme nyní nejdál, ale aktivní jsme i v Polsku, Kazachstánu či Turecku,“ vysvětlil šéf holdingu.

Na přelomu tisíciletí se tehdejší ZVVZ snažilo v Číně založit společný podnik na výrobu průmyslových ventilátorů a elektrofiltrů, ale kvůli legislativním bariérám z toho po dvou letech příprav nakonec sešlo. „Během let se ale i vnitřní podnikatelské klima v Číně velmi změnilo. Věříme, že zde i s využitím zkušeností a kontaktů Česko-čínské obchodní komory, vedené Jiřím Schramlem, uspějeme,“ dodal Miloslav Mácha.

Společnost ZVVZ-Enven Engineering ve firmě ZVVZ (ShenYang) vlastní stoprocentní podíl. Po Rusku a Ukrajině jde o její třetí dceřinou firmu v zahraničí. S loňskými tržbami 1,6 miliardy korun je největší ze šesti firem holdingu ZVVZ Group. Specializuje se na kompletní dodávky zařízení na odprašování a odlučování pevných a plynných emisí a na odsíření uhelných zdrojů. Je rovněž dodavatelem vzduchotechnických zařízení pro jaderné elektrárny.

Autoři

Štítky ZVVZ, Čína, ZVVZ GROUP, a.s., Šen-jang, Milevsko, ZVVZ-Enven Engineering, a.s., technologie, Rusko, Ukrajina, ZVVZ MACHINERY, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Holding ZVVZ pomůže vyčistit ovzduší v čínském Šen-jangu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.