Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Pátek 24. května 2024  |  Svátek má Jana
Bez reklam

Party nadšenců se pokusí ve městě zlikvidovat černé skládky

Úklidová komanda složená z několika desítek dobrovolníků se pokusí dát v polovině dubna do pucu České Budějovice. Party nadšenců se zapojí do celorepublikové aktivity Ukliďme Česko.

Do uklízecího projektu se mohou aktivně zapojit sdružení, jednotlivci, školní družiny, kluby i třídní kolektivy. Dobrovolníkům vycházíme vstříc a zajistíme kontejnery, odpadkové pytle a v případě potřeby i pracovní nářadí,“ uvedl náměstek primátora Petr Podhola.

Na webu www.uklidmecesko.cz je už nyní k vidění, kdo se chce na úklidu města aktivně podílet. 16. dubna úklid například organizuje Dům dětí a mládeže České Budějovice. O den dříve se do práce pustí E.ON, který dá dohromady až 40 lidí. Na jaké oblasti by se měli zaměřit? Pošlete do 31. března své tipy a postřehy na mail uklidmecesko@eon.cz.

Věříme, že se díky podnětům veřejnosti zaměříme na skutečně nejvíce znečištěná místa. Lidé nám proto mohou dávat tipy na větší i menší černé skládky, nebo případně i větší územní celky zanesené odpadem,“ přiblížil Robert Mifka, koordinátor projektu E.ON uklízí Česko.

Černé skládky v krajském městě

Že dobrovolníci budou mít plné ruce práce, o tom snad nikdo nepochybuje. Ostatně černých skládek je ve městě hned několik. Naleznete je hlavně na velkých sídlištích, ale občas se objeví i v méně frekventovaných zákoutích - momentálně u garáží v ulicích Nádražní, Suchomelská, Papírenská, J. Plachty, U Lávky a Okružní.

Vůbec nejhorší je situace v místech, kde je velká kumulace lidí. Tam likvidujeme černé skládky v podobě rozbitého nábytku, nefunkčních ledniček, televizí a různého harampádí, které lidé odkládají hlavně vedle kontejneřišť a separačních nádob. Zdá se, že někteří obyvatelé úplně ignorují služby, jež město nabízí. Mám na mysli  stabilní a mobilní sběrné dvory, kde mohou vše nepotřebné bezplatně odkládat,“ zmínil Petr Podhola.

Ačkoliv se může zdát, že problematika černých skládek není nikterak závratná, město za jejich likvidaci v loňském roce zaplatilo zhruba 1 250 000 korun.

Uklízet budou i jinde

Čistota je ale důležitá i pro lidi z okolních obcí. 16. dubna už v dopoledních hodinách odstartuje úklid v Dobré Vodě u Českých Budějovic. V plánu je vyčištění prostředí Dobrovodského potoka či lesíku naproti hřbitovu. Sraz u farské zahrady.

Kde dále můžete přiložit ruku k dílu? 16. dubna například v Dubném (organizuje místní škola), Úsilném (organizuje obec), Včelné (organizuje obec) či Lišově (organizuje SOU).

Z výše uvedeného vyplývá, že hlavní termín je 16. dubna. Není však striktně určený, můžete úklidovou akci upořádat i v jiných dnech, avšak bylo by fajn, kdyby se vám podařilo k tomuto datu přiblížit.

Štítky Ukliďme Česko, černá skládka, Česko, České Budějovice, Petr Podhola, úklid, E.ON, Robert Mifka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Party nadšenců se pokusí ve městě zlikvidovat černé skládky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.