Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Jihočeští policisté jsou na možný větší příliv migrantů připraveni

„Bezpečí Jihočechů je pro nás prioritou.“ Tato slova hejtmana kraje Jiřího Zimoly byla v úterý dopoledne příznačná. Na bývalém hraničním přechodu Dolní Dvořiště totiž probíhalo cvičení s názvem Vlna. To mělo jihočeské policisty připravit na možný větší záchyt migrantů na českých hranicích.

Více než stovka policistů a celníků byla od rána v pohotovosti. V Dolním Dvořišti vytvořila registrační místo, kde se připravovala na odbavení migrantů, kteří by mohli překročit rakousko-českou hranici. Čekat nemusela dlouho. První dvacítka fiktivních migrantů, které pro tyto účely simulovali studenti pražské policejní školy, se objevila podél hlavní komunikace krátce po deváté hodině.

„Část této skupiny nepožádala o azyl. Poté, co osoby prošly registračním místem, bylo využito Dublinských dohod a byly vráceny do Rakouska,“ zmínil mluvčí jihočeských policistů Jiří Matzner. Registračním místem projde každý zadržený migrant a skládá se hned z několika částí. Jakmile zadržený muž nebo žena oznámí, zda chce, nebo nechce požádat o azyl, je u něj provedena osobní prohlídka. Následně dojde k identifikaci osoby, prověření dokladů totožnosti, sejmutí otisků prstů a vyfotografování.


Příchod první skupinky fiktivních migrantů.

Během chvíle také dojde ke zjištění, zda už migrant nepožádal o azyl v jiném státě schengenského prostoru. Po zodpovězení otázek o trase cesty a jejím cíli se rozhoduje, kam zadržená osoba poputuje. „Ten, kdo požádal o azyl a nic mu nebrání, je převážen autobusem do azylového zařízení, například v Zastávce u Brna,“ doplnil Matzner. Ostatní míří přes pracoviště v Budějcích do detenčního zařízení Bělá-Jezová a je s nimi zahájeno správní nebo trestní řízení.

To byl i případ druhé skupiny migrantů, kterou zadrželi policisté na takzvané zelené hranici poblíž obce Rybník. „Je to naštěstí jenom cvičení, ale my to rozhodně nepodceňujeme,“ uvedl hejtman Jiří Zimola s tím, že ho zklamal výsledek pondělního jednání špiček států Evropské unie se zástupci Turecka.

Turecko chce více peněz, Zimola je k jednáním skeptický

Premiér Ahmet Davutoglu totiž požádal v Bruselu o další finanční pomoc na zvládnutí uprchlické krize ve výši tří miliard eur. „Mám pocit, že Turecko s námi nechce spolupracovat, obírá nás o čas a o peníze. Lze tedy očekávat, že migrační vlna bude pokračovat,“ doplnil Zimola. Podle něj má Jihočeský kraj připravena řešení v případě sílící migrace přes region. Nelze je však konkretizovat.

Turci také navrhli, že za jednoho Syřana, jehož si Ankara vezme z řeckých ostrovů zpět, přijme Evropská unie v rámci programu přesídlení jednoho syrského uprchlíka s právem na azyl z Turecka. Opatření má být ale jen dočasné, podmíněné humanitárními ohledy a financováno ze strany Evropské unie.


Zadržení fiktivní skupinky migrantů na zelené hranici.

„Jsem od samého začátku pesimistický a skeptický k vyjednávání s Tureckem. Je to pro ně úžasná příležitost, jak se stát členem EU, aniž by pro to museli něco udělat. Tak trochu se divím kancléřce Merkelové, že spoléhá na to, že Turecko bude tou hrází. Evropská unie si ji bude muset udělat jinde a jinak. Možná je trochu zkrátit, pokud Řecko nebude úplně spolehlivě plnit svou roli vnějších hranic,“ přidal hejtman.

Z jeho slov také vyplývá, že není možné se nekoordinovanému přílivu migrantů nebránit. „Není přece možné, aby vykřikovali na makedonských hranicích, že mají právo vstoupit do Evropské unie. Žádné takové právo nemají. Všechny země mají právo rozhodovat o tom, koho si na své území pustí. Evropská unie by v tomto měla zastávat jednoznačně tvrdý názor,“ dodal.

Cvičení Vlna se v úterý nekonalo jen v Dolním Dvořišti. Stejně se připravovali i jihomoravští policisté v Mikulově. Akce navázala na loňské zářijové cvičení armády a policie.

Cvičení Vlna

Úterý, 8. března 2016, 15:54

Cvičení Vlna
Cvičení Vlna

Foto Jan Luxík

Štítky Evropská unie, Jiří Zimola, Turecko, Dolní Dvořiště, právo, Angela Merkelová, Rakousko, Ahmet Davutoğlu, Řecko, Ankara

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští policisté jsou na možný větší příliv migrantů připraveni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.