Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V sobotu uvidí veřejnost novou technologii Úpravny vody Plav. Ještě před slavnostním předáním

Po dvouleté odmlce bude mít veřejnost v sobotu 2. dubna opět příležitost navštívit při Dnu otevřených dveří Úpravnu vody Plav a na vlastní oči vidět výrobu pitné vody pro zhruba 370 tisíc obyvatel kraje. A také zcela nový, třetí stupeň čistění tvořený GAU filtry s granulovaným aktivním uhlím ještě před tím, než bude slavnostně předán do užívání. Investice, včetně modernizace dalších částí úpravny, vyšla na 312 milionů korun. Organizované prohlídky začnou v 10, 12 a 14 hodin. Každá potrvá zhruba 70 až 80 minut.

„Loni jsme tuto akci v rámci Světového dne vody nepořádali, neboť úpravna byla jedním staveništěm. Modernizovaly se první dva stupně čistění surové vody a budoval třetí. O to zajímavější mohou pro návštěvníky exkurze být,“ říká Antonín Princ, ředitele Jihočeského vodárenského svazu, který úpravnu vlastní a provozuje.

Z Českých Budějovic na úpravnu zájemce odveze speciální linka autobusu MHD. Ta ze zastávky Nádraží - OC Mercury vyjede v 9:40, v 11:40 a ve 13:40. Další zastávky jsou U Soudu, U Jižní zastávky, Nové Roudné - Děkanská pole a Vidov - náves. Návrat je vždy po skončení exkurze.

Úpravna vody Plav představuje špičkové vodárenské dílo, vybavené moderní technologií. Je srdcem Vodárenské soustavy jižní Čechy, měřící na 550 kilometrů. Její loňská produkce přesáhla 16 milionů metrů krychlových, což z ní dělá největší jihočeskou továrnu na výrobu pitné vody.

Majitelem Úpravny vody Plav a Vodárenské soustavy jižní Čechy je Jihočeský vodárenský svaz. Ten je sdružením měst a obcí. Vznikl v červnu 1993 a dnes má 260 členů. Vlastníkem vodní nádrže Římov je státní podnik Povodí Vltavy.

Autoři

Štítky Plav, Gao, Jihočeský vodárenský svaz, Antonín Princ, Jihočeský kraj, Povodí Vltavy (státní podnik), České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sobotu uvidí veřejnost novou technologii Úpravny vody Plav. Ještě před slavnostním předáním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.