Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nebezpečí nehrozí, ujistil Zimola. Přesto má kraj připraven scénář pro možnou migrační vlnu

Přestože přes Českou republiku momentálně neproudí nekontrolovatelné skupinky migrantů a záchyty v regionu jsou v řádech jednotek, Jihočeský kraj je nadále připraven na jejich možný příliv, který by si vyžádal zvláštní opatření. Po jednání Bezpečnostní rady Jihočeského kraje to oznámili novinářům hejtman Jiří Zimola a jihočeský policejní ředitel Luděk Procházka.

„Po uzavření dohody mezi Evropskou unií a Tureckem se zdá, že poklesl počet migrantů přes tuto cestu. Významně ale narostl počet migrantů přes Itálii do zemí Evropské unie,“ připomenul Zimola. Zmínil však, že Bezpečnostní rada Jihočeského kraje je stále připravena koordinovat všechny záležitosti týkající se Integrovaného záchranného systému a obecně snahy o bezpečí obyvatel.

Hejtman Zimola také zadal Bezpečnostní radě Jihočeského kraje vytipovat místa, kde by v rámci kraje mohly být zřízeny hotspoty při překročení hranic větším počtem migrantů. „Nemohu být konkrétní v tom, na jakých místech by se hotspoty objevily. Šlo by ale o důstojná zařízení, kde by došlo k zachycení migrantů. Jednalo by se o jakési narychlo vybudované stanové městečko s veškerým hygienickým zázemím,“ doplnil hejtman. Takových míst by se v kraji mohlo objevit až pět, a to na základě tras migrantů. Především však poblíž velkých hraničních a železničních přechodů.

Jihočeský kraj je tak na možnou vlnu připraven, nicméně Jiřího Zimolu nenechává chladným, jak je veřejnost strašena některými politiky tím, jaké nebezpečí Čechům hrozí. „Chci ubezpečit, že žádné nebezpečí nehrozí. Proto všechny snahy o vyvolávání potřeby uzavření hranic a dalších záležitostí jsou zcela liché, nemají své opodstatnění. Je potřeba vše řešit v souladu s českým a evropským právem a s potřebami Čechů, kteří pravidelně vyjíždějí do zahraničí pracovat,“ zmínil Zimola.

Policejní ředitel Jihočeského kraje Luděk Procházka potvrdil, že záchyt migrantů byl zatím v letošním roce zatím minimální. „V únoru jsme zadrželi jedno auto, ve kterém byla žena a tři děti ze Sýrie a minulý víkend jsme zadrželi další dvě osoby,“ uvedl. V rámci březnového cvičení Vlna si navíc policisté zažili, jak by takové hotspoty, respektive registrační místa pro migranty, fungovaly. „Celá česká policie je na tuto situaci přichystána. V případě uzavření hranic by ale samozřejmě musely přijet posily,“ dodal Procházka. 

Foto Radek Šíma

Štítky Jiří Zimola, Jihočeský kraj, Luděk Procházka, rada, Česko, Evropská unie, hotspot, Itálie, Turecko, Sýrie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Rád bych jim věřil, opravdu. Jenže vedení EU a vlády ČR, dle mého názoru, dosud jedná stejně jako velení Titaniku. Na horní palubě horních deset tisíc jásá a tancuje, zatím co se v podpalubí topí cestující nižších vrstev.

Čtvrtek, 7. dubna 2016, 09:32Odpovědět

Frodo kocour

"Chci ubezpečit, že žádné nebezpečí nehrozí." neblábolila něco takového Merkelová tak před rokem? A dnes v Německu "nic nehrozí" krom tedy znásilnění, loupeží a dalších "drobností" o kterých je zakázáno psát. Není ten Zimola podobný "trojský kůň" jako ta "Deutsch Kuh" ? Není to vyprávění ze stejného soudku jako vyhlášení doktorů, že od migrošů nic nehrozí, ale stejně k nim jdou v kombinéze a rukavicích a nedávno uniklo že z plného člunu černochů mělo 80% svrab a v nějaké echt nakažlivé verzi. To že u řady musulmanů je zjistěna otevřená tuberkuloza, žloutenka a další nemoci ani nemluvě. Vážně jsi Zimolo připraven a klidně jim podáš ruku?

Středa, 6. dubna 2016, 13:35Odpovědět

Nebezpečí nehrozí, ujistil Zimola. Přesto má kraj připraven scénář pro možnou migrační vlnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.