Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O dotaci na výměnu kotle v jižních Čechách žádá téměř tři tisíce domácností

O dotaci na výměnu kotle zažádalo v Jihočeském kraji 2935 domácností. Celkový objem žádostí přesáhl částku 335 milionů korun, přitom kraj garantoval na projekt 293 milionů korun. Největší zájem byl o nové kotle na pevná paliva. Zájemci mohli své žádosti předkládat do 31. března.

Vzhledem k tomu, že částka přesahuje nabízenou sumu, se na všechny uchazeče patrně nedostane. „Jediným rozhodujícím kritériem je časové hledisko, to znamená včasné odeslání elektronické žádosti s následným doručením shodné listinné žádosti do 10 pracovních dnů od odeslání elektronické žádosti a samozřejmě splnění veškerých podmínek dotačního programu,“ řekla Vanda Pánková z Odboru evropských záležitostí jihočeského krajského úřadu.

Kraj původně uvažoval o tom, že by na podzim vypsal druhou výzvu na výměnu kotlů. Ale vzhledem k tomu, že momentálně nemá na tento záměr peníze, druhá výzva se konat nebude. „Nicméně Jihočeský kraj má k dispozici do roku 2022 ještě přibližně 600 milionů korun na výměnu zastaralých kotlů, tudíž žadatelé, na které se v prvním kole případně nedostane, budou mít možnost využít následující kola,“ uvedla.

Největší zájem byl zatím o kombinované kotle na uhlí a biomasu. O ně žádalo 903 zájemců. Dále se lidé nejvíc ucházeli o tepelná čerpadla a potom o kotle na biomasu. Pánková očekávala, že zájem o dotaci bude mimořádný. „Naznačovala to už účast lidí na seminářích, které jsme na to téma loni na podzim pořádali,“ řekla.

Na výměnu starého kotle na pevná paliva za ekologičtější zdroj a na nová úsporná opatření mohou lidé získat až pětaosmdesátiprocentní dotaci z maximální částky 150 tisíc korun, tedy až 127 500 korun. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo první výzvu na tento projekt v objemu tří miliard korun. Prostřednictvím krajů chce ministerstvo na tyto účely výhledově vynaložit devět miliard korun z dotací Evropské unie. V Česku musejí lidé do roku 2022 kvůli zákonu o ochraně ovzduší vyměnit 350 tisíc emisně nevyhovujících kotlů.

Zdroj ČTK

Štítky dotace, Jihočeský kraj, Evropská unie, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O dotaci na výměnu kotle v jižních Čechách žádá téměř tři tisíce domácností  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.