Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Lipně a Orlíku již začala plavební sezona

Na jihu Čech již začala plavební sezona, i když zatím lodní doprava funguje v předsezonním režimu. Hlavní sezona začne o prázdninách. Turisté se ale už teď mohou vydat na okružní jízdy po hladině Lipna. Zatím pouze o víkendech a svátcích mohou vyplout po Orlické přehradě na trase Orlík - Zvíkov. Kochat se z paluby lodi lze i při plavbě po hladině rybníka Svět v Třeboni.

O víkendech jezdí lodě také z českobudějovického přístavu směrem na Hlubokou nad Vltavou, Purkarec, Hněvkovice. Ceny zůstávají většinou stejné nebo se zvýšily jen mírně.    

„Momentálně jezdíme jen o víkendech. V červenci a srpnu budeme jezdit každý den na rozšířené trase Orlík - Zvíkov - Orlík, přehrada,“ uvedl dispečer lodní dopravy na Orlíku Jiří Kortánek. Ceny zůstávají stejné jako loni, pro příklad obousměrná jízdenka z Orlíka na Zvíkov stojí 240 korun.

K nejnavštěvovanějším turistickým destinacím jižních Čech patří lipenská přehrada. Společnost Rosenberger Lipno Line od jara zahájila plavby na lodi Adalbert Stifter a Vltava. Vedle pravidelné linkové lodní dopravy a okružních plaveb v hlavní sezoně nabídne i speciální večerní plavby s hudbou, ty budou hlavně o letních prázdninách, od července jednou v týdnu a od srpna dvakrát.

„Letos nabízíme dvě okružní plavby - okruh jih s lodí Adalbert Stifter a okruh sever s lodí Vltava. Směrem jih se vyplouvá z Lipna nad Vltavou, přes Frymburk na velký okruh jezerem,“ řekl zástupce společnosti Karel Andrle. Na severní okruh vyplouvá loď Vltava z Horní Plané do Černé v Pošumaví. Ceny se od loňska mírně zvedly. Dospělí platí 330 korun, děti 160. Rodinná jízdenka pro dva dospělé plus jedno až tři děti vyjde na 790 korun.

Na Lipně slouží pěším, cyklistům a motorizovaným turistům i přívozy. Na nejdelší trasu dlouhou 1,5 kilometru se mohou turisté vydat z Dolní Vltavice k hraničnímu přechodu Kyselov. Přívoz provozuje společnost Wolfi Vok. „Pravidelnou dopravu zahájíme od 1. května,“ řekl kapitán přívozu Karel Vlášek. Ceny podle něj zůstávají stejné, dospělý za jízdu zaplatí 35 Kč, za kolo 60 a za auto s řidičem 150 korun. Extra jízda přijde na 250 korun.

Přívoz z Horní Plané do Bližší Lhoty provozuje na trase dlouhé 526 metrů město Horní Planá. Ceny se od loňska nezměnily. Turista zaplatí za převoz 15 korun, za kolo je příplatek 30. Za auto se platí 50 korun.

Zdroj ČTK

Štítky Vodní nádrž Lipno, Vodní nádrž Orlík, vodní doprava, Zvíkov, Česko, Třeboň, Svět (rybník), Adalbert Stifter, Vltava, Horní Planá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Lipně a Orlíku již začala plavební sezona  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.