Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vědci objevili způsob jak hubit mandelinku bez chemie

Českobudějovičtí entomologové z Biologického centra Akademie věd ČR chtějí hubit mandelinku bramborovou mikroskopickými houbami a parazity. Tato varianta má nahradit toxické látky v insekticidech, které se na likvidaci škůdce používají nejčastěji. Hubení mandelinky pomocí hub a parazitů je podle vědců mnohem ekologičtější. Navíc hmyz si dokáže časem vypěstovat proti toxickým látkám v insekticidech odolnost. Novinářům to řekla Daniela Procházková Biologického centra Akademie věd ČR.

„V naší práci jsme se zaměřili na využití českého kmene mikroskopické houby Isaria fumosorosea proti larvám a kuklám mandelinky bramborové. Také jsme zjistili, že použití houby spolu s parazitickými hlísticemi zvýší úhyn škůdce téměř na 100 procent a je výrazně rychlejší,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu Rostislav Zemek z Entomologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR.

Kmen houby, která ničí mandelinku, se přirozeně vyskytuje v půdě a vědci jej izolovali v lokalitě jižních Čech. Je uložen v České sbírce mikroorganismů v Brně a je patentově chráněn v USA i v Evropě. „Výhodou těchto organismů je, že se mohou v přírodě reprodukovat a tím delší dobu chránit rostliny před škůdci. Rizika jsou však minimální, protože na rozdíl od chemie nedáváme do prostředí nic cizorodého,“ řekl Zemek. Jihočeští vědci otestovali patentovaný kmen houby kromě mandelinky bramborové i proti klíněnce jírovcové či svilušce chmelové.

Štítky houby, Akademie věd České republiky, škůdce, chemie, USA, Evropa, jed, Brno, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci objevili způsob jak hubit mandelinku bez chemie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.