Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Samsonova kašna se začne chystat na léto, v plné kráse by mohla fungovat v polovině příštího týdne

Samsonova kašna se probouzí. Zaměstnanci společnosti ČEVAK z ní začnou vypouštět vodu a zbaví ji odpadků, které se na jejím dně nahromadily během zimy. Odpustit bude potřeba 250 kubických metrů vody.

„Proudem vody pak očistíme od řas a drobných nečistot kamenný bazén kašny a zároveň jej ošetříme přípravkem na bázi chlóru. Zkontrolováno a případně opraveno bude i vnitřní osvětlení kašny,“ popisuje práce vedoucí útvaru marketingu a komunikace Jitka Kramářová.

Technici rovněž odstraní ze dna bazénu, který má průměr sedmnáct metrů, recirkulační zařízení. To zabraňovalo zamrzání vody a napomáhalo jejímu proudění. „Pokud všechny práce půjdou podle předpokladů, měla by být Samsonova kašna v plné kráse již v druhé polovině týdne,“ přidává Kramářová.

Jedna z největších barokních kašen v zemi pochází z let 1721 až 1727. Dříve sloužila pro zásobování centra města vodou. Potrubí sem od Vodárenské věže přivádělo vodu z Vltavy, což byl v tehdejší době značný technický úspěch.

Do provozu budou v následujících dnech uvedeny i další budějcké kašny, podobně jako městská pítka. Minulý týden také byla spuštěna Zlatá stoka v lesoparku Stromovka. 

Foto Matěj Večeřa

Štítky kašna, ČEVAK, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samsonova kašna se začne chystat na léto, v plné kráse by mohla fungovat v polovině příštího týdne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.