Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihočeské kempy se chystají na sezonu, ceny letos mírně stouply

Provozovatelé kempů a tábořišť na jihu Čech se chystají na hlavní turistickou sezonu. V Jihočeském kraji jich je nejvíc z celé republiky. Ze 48 350 míst pro stany a karavany v zemi připadá na Jihočeský kraj zhruba čtvrtina. Ceny za služby mírně stouply, například kolem Vltavy o deset procent.

Zájemci mohou vybírat z luxusních kempů až po tábořiště a nocležiště. Kempy jsou většinou dobře vybavené, zásadních novinek se letos turisté nedočkají.

Sezonu v Campu Lipno Modřín na březích lipenské vodní nádrže s kapacitou 370 míst zahájili minulý týden. Mezi prvními hosty jsou podle ředitele společnosti Lipno Servis Petra Duška rybáři a rodiny s dětmi v karavanech. Kemp opět rozšířil zážitkové bydlení v jurtách a týpí, zájemci si mohou pronajmout pět vybavených stanů s pěti lůžky s výhledem na jezero. „Rozšířili jsme nabídku animačních programů pro ubytované děti. Nabízíme je ráno i v odpoledních hodinách,“ uvedl Dušek. Ceny za ubytování se mírně zvedly, většinou o pět korun. Za noc ve stanu zaplatí dospělý v hlavní sezoně 90 namísto loňských 85 korun. Loni cena stoupla o stejnou částku.

V největším lipenském kempu ve Frymburku, který má kapacitu 700 míst, letos slaví 25 let provozu. Po celý rok tu pořádají koncerty a další program. Cena za ubytování podle provozovatelky Terezy Wilsingové zůstává stejná jako loni. Dva lidé zaplatí za jednu noc za karavan s elektřinou 784 korun. „K tomu mohou mít za příplatek svůj vlastní mobilní záchod a sprchu,“ řekla Wilsingová. Návštěvníci se mohou především těšit na novou vodní atrakci s názvem Velká ledová hora.

Ve čtyřech vodáckých kempech na Vltavě, které provozuje společnost Ingetour, se ceny zvedly zhruba o deset procent. Například v oblíbeném kempu U Fíka se zdražovalo ze 70 na 80 korun. Kapacita těchto kempů je zhruba 3000 míst, z toho v chatách a ubytovně 250.

„V posledních letech se opět zvyšuje zájem lidí o chatky a stany s podsadou. Lidi přestává bavit stavět a bourat stany,“ uvedl majitel půjčovny lodí Ingetour Pavel Kolouch z Vyššího Brodu. Společnost Ingetour je s devíti loděnicemi největším provozovatelem vodáckých služeb v kraji.

Za posledních deset let podle něj vzniklo u Vltavy od Vyššího Brodu do Českých Budějovic pět vodáckých kempů a kapacita se zvýšila o polovinu. Ve 14 kempech vzrostl především počet lůžek v ubytovnách a chatkách.

Turisté mohou do jižních Čech přijet i za klidem šumavské přírody. Pokud se vydají po páteřní, červeně značené turistické stezce národním parkem, přespat mohou v některém z nouzových nocovišť od Nové Pece po Železnou Rudu. Mohou se vydat i do tábořiště Soumarský Most a sjet horní tok Teplé Vltavy.

Podle údajů z Českého statistického úřadu se letos v Jihočeském kraji v prvním čtvrtletí ubytovalo 185.141 turistů, což je meziročně o 8,9 procenta více. Region navštívilo více turistů z Česka i ze zahraničí. Vyšší je i počet nocí, kteří návštěvníci na jihu Čech strávili.

Zdroj ČTK

Štítky Jihočeský kraj, stan, Česko, Vltava, LIPNO SERVIS, Vodní nádrž Lipno, Vyšší Brod, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské kempy se chystají na sezonu, ceny letos mírně stouply  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.