Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

SVOBODA ZVÍŘAT: Snahou je změnit pohled na zvířata

Na začátku června otevřela Svoboda zvířat svou novou pobočku přímo v centru Českých Budějovic. Informovala o tom Budějcká Drbna v exkluzivním rozhovoru, kde bylo avizováno, že společně s infocentrem bude spuštěn blog. Dnes tedy čtete historicky první příspěvek na blogu, který bude věnován činnosti Svobody zvířat - nejstarší organizace na ochranu práv zvířat v České republice.

Blog se bude zabývat aktuálními a zajímavými tématy o ochraně zvířat a možnostmi, jak konkrétně se může do ochrany zvířat zapojit každý, kdo chce pomoci měnit svět zvířat k lepšímu. Nejprve bych Vám chtěla představit sebe a celou organizaci.

Začnu u sebe - jmenuji se Tereza Bílá a jsem vedoucí infocentra v Českých Budějovicích. Ve Svobodě zvířat mám na starosti kampaň Proti srsti, jejímž cílem je prosadit zákaz chovu takzvaných kožešinových zvířat v České republice a také práci s dobrovolníky, bez kterých si fungování celé organizace vůbec nedokáži představit. O organizaci jsem se dozvěděla během svého vysokoškolského studia a sama jsem začínala právě jako dobrovolnice (pomáhala jsem v kampani Proti srsti). Osobně jako velký zlom svého působení ve Svobodě zvířat beru loňské jednání s českými europoslanci před důležitým a zásadním hlasováním Evropského parlamentu o zpřísnění zákazu obchodování s výrobky z komerčního lovu tuleňů. V současnosti je Svoboda zvířat mým zaměstnáním a vášní v jednom.

Pokud by vás zajímalo víc o tom, proč je nové infocentrum právě v Českých Budějovicích a komu je určené nebo co mě osobně vedlo k tomu se ve Svobodě zvířat angažovat a co si v obecné rovině myslím o problematice ochrany zvířat, přečtěte si rozhovor s Budějckou Drbnou.

Jak už jsem zmínila v úvodu, tak Svoboda zvířat je nejstarší neziskovou organizací pro ochranu práv zvířat v České republice sdružující osoby sympatizující s jejími cíli. Hlavní snahou Svobody zvířat je změnit pohled na zvířata tak, aby byla vnímána jako tvorové, kteří mají hodnotu sami o sobě a že zacházení s nimi by nemělo být hodnoceno podle jejich možného užitku pro člověka.

Během více než dvacetiletého fungování se pracovníkům organizace podařilo několik zásadních věcí. Největším úspěchem, který v oblasti ochrany zvířat jako organizace monitorujeme, je posun postojů veřejnosti ve vnímání zvířat jako cítících bytostí a ne jako pouhých věcí. Pokud mám být ale konkrétnější, tak je to například prosazení zákazu testování kosmetiky a jejích složek na zvířatech v Evropské unii včetně importu nebo prosazení zákazu používání některých volně žijících druhů zvířat (nově narození primáti, ploutvonožci, kytovci /vyjma delfínovitých/, nosorožci, hroši nebo žirafy) v cirkusech či již zmiňovaný zákaz obchodu s výrobky z tuleňů v Evropské unii a mnohé další. Ty, které považujeme za nejzásadnější, najdete zde.

V současné době pracujeme především na prosazení návrhu změny zákona, který by vedl k úplnému zákazu kožešinových farem na území České republiky. Novela zákona je již v legislativním procesu a pod tento návrh změny zákona se podepsalo 50 členů Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky napříč politickým spektrem.

Přestože se jako celek rádi označujeme za moderní společnost, tak v některých případech je bohužel vztah lidí ke zvířatům naprosto zoufalý a stále existuje mnoho zásadních témat, z pohledu ochrany zvířat a jejích práv, které je potřeba řešit. Nemáme jako organizace kapacitu se věnovat všem tématům, která si pozornost zaslouží, ale svými tematickými kampaněmi v rámci organizace oslovujeme širokou laickou i odbornou veřejnost, odpovědné orgány státní i evropské správy. Činnost Svobody zvířat se specializuje na problematiku:

Svoboda zvířat spolupracuje s českými i zahraničními organizacemi na ochranu zvířat, které sledují podobné cíle. V rámci mezinárodní spolupráce je organizace členem Fur Free Alliance (koalice sdružující organizace na ochranu takzvaných kožešinových zvířat z celého světa), ECEAE (Evropské koalice za ukončení pokusů na zvířatech) a ENDCAP (Evropské síťě za ukončení držení volně žijících zvířat v zajetí). Se Svobodou zvířat spolupracují i veřejně známé osobnosti.

Nechci se opakovat, ale už jsem říkala, že Svoboda zvířat je mým zaměstnáním i vášní v jednom, takže bych mohla na toto téma mluvit hodiny a hodiny a stále bych měla co říct, ale myslím, že pro začátek je informací víc než dost, a tak se budu těšit na příště.

Pokud však nechcete propásnout žádnou novinku ze světa zvířat, sledujte nás na našich facebookových stránkách nebo na www.svobodazvirat.cz.

A jestli se vám líbí naše kulatá oranžová autosamolepka z fotek, neváhejte a objednávejte v e-shopu Svobody zvířat.

 

Autoři

Štítky blog, Česko, ochrana zvířat, České Budějovice, Drbna.cz, Evropská unie, Evropský parlament, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SVOBODA ZVÍŘAT: Snahou je změnit pohled na zvířata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.