Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Cehnice se staly jihočeskou Vesnicí roku 2016, telefonoval hejtman Zimola starostce Sosnové

Cehnice na Strakonicku se staly jihočeskou Vesnicí roku 2016. Tuto zprávu i s gratulací, jak se již stalo tradicí, zatelefonoval hejtman Jiří Zimola starostce obce Heleně Sosnové v úterý 14. června. „Děkuji moc za tuto milou zprávu, já to hned rozšířím dál, určitě budou mít všichni velikou radost,“ reagovala bezprostředně Sosnová. Na její dotaz, co teď má dělat, jí hejtman jednoznačně odpověděl: „No přeci slavit, paní starostko!“

Druhý skončil Boršov a třetí Drahonice. Celkem soutěžilo 21 obcí

Za držitelem vítězné Zlaté stuhy skončil na druhém místě Boršov na Českobudějovicku a bronzový stupínek obsadily Drahonice na Strakonicku. O pořadí rozhodla desetičlenná komise v čele s předsedou Pavlem Kašpárkem. Letos se do 22. ročníku této soutěže přihlásilo celkem 21 obcí. Nejvíce na Strakonicku – šest, na Českobudějovicku čtyři, na Jindřichohradecku, Písecku a Prachaticku tři a na Táborsku dvě.

Zimola připomněl, že Cehnice jsou tradičním účastníkem tohoto klání, a proto je rád, že se jim tu práci konečně podařilo zúročit. „Gratulace samozřejmě patří i vašim kolegům zastupitelům i všem občanům, kteří se o tento titul zasloužili,“ dodal hejtman.

Přínos přihlášení se do soutěže Vesnice roku vidí Zimola zejména v tom, že se obce mohou pochlubit tím, co se u nich podařilo. Zároveň to i velmi přispívá ke zvelebování jihočeského regionu. „I proto kraj podporuje konání této soutěže částkou zhruba milion korun ročně,“ doplnil.

K titulu jim pomohl Strom života, jezdecký klub Gazalka i péče o zeleň

Při výběru vítězné obce, ve které žije 466 obyvatel, zohlednila porota podle Kašpárka zejména to, že žije bohatým společenským životem, snaží se udržovat a obnovovat tradiční akce, svátky i obyčeje, ale také vytváří tradice nové. Z tradičních akcí například jmenoval pořádání masopustního průvodu, dětského maškarního reje či vítání občánků. Dále výsadbu Stromu života při narození nového občánka nebo novoroční výšlap na vysílač. V obci také působí řada venkovských spolků, mimo těch obvyklých například jezdecký klub Gazalka, cehničtí ochotníci - divadelní spolek, nebo loutkové divadlo JEKA.

Cehničtí se ale zaměřují i na nové úpravy veřejných prostranství a péči o zeleň vůbec. Jejich dlouhodobá práce v této oblasti byla oceněna nejen v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2013, kde obec obsadila 1. místo, ale i na mezinárodním poli v navazující evropské soutěži ENTENTE FLORALE EUROPE, kde dosáhla nejvyšší mety a získala umístění ve zlatém pásmu. V roce 2015 se pak obec zúčastnila mezinárodní soutěže International Challenge, kterou každoročně organizuje kanadská nezisková organizace Rozkvetlé komunity, a i v této soutěži dosáhla nejvyššího bodového ohodnocení.

Zimola zároveň vyzdvihl, že Cehnice mají koncepční přístup k dlouhodobému plánování ve všech oblastech rozvoje a významně využívají dotační tituly, když do Programu obnovy venkova jsou zapojeny již od 90. let 20. století. Připomněl také, že letos uvolnil kraj na tento program zhruba 100 milionů korun, což je absolutně nejvíc v celé republice.

Slavnostní vyhlášení soutěže jihočeská Vesnice roku 2016 včetně předání Cen hejtmana je v Cehnicích na programu v pátek 12. srpna. 

Autoři

Štítky Cehnice, Jiří Zimola, soutěž, okres Strakonice, Boršov, Drahonice, okres České Budějovice, Zlatá stuha, okres Jindřichův Hradec, okres Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cehnice se staly jihočeskou Vesnicí roku 2016, telefonoval hejtman Zimola starostce Sosnové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.