Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Za týden se jihočeský vojenský újezd na den otevře amatérským sportovcům

Vojenský újezd Boletice na Šumavě se otevře příští víkend amatérským sportovcům. V sobotu 2. července odstartuje v režii Vojenských lesů a statků od nejvýše položeného chovného rybníku v ČR, Olšiny u Horní Plané, akce BOLETICE RACE – unikátní běžecký a cyklistický závod jindy nepřístupným výcvikovým prostorem. K tomu se na rybníce budou konat závody dračích lodí a na jeho břehu poběží doprovodný program pro celou rodinu.

Pořadatelem BOLETICE RACE jsou Vojenské lesy a statky ČR, s. p. (VLS), správce Boletic, kterým se jako vojenské lokalitě po šest desetiletí vyhýbal okolní civilizační ruch. Akce je premiérovým projektem otevírání vojenských lokalit veřejnosti.

Společensko-sportovní mítink má veřejnosti představit a přiblížit přírodní celky, kam neměl běžný smrtelník desítky let přístup. Souvisí také s procesem optimalizace vojenských újezdů, kterým se od počátku letošního roku veřejnosti otevřela celá řada lokalit i na Boleticku.

Epicentrem, startem i cílem, všeho bude nejvýše položený chovný rybník v Česku Olšina u Horní Plané s rekreačním areálem Vojenských lesů a statků na břehu, kde na sportovní zájemce čeká během sobotního nabitého programu hned několik disciplín v unikátních přírodních kulisách. První v 10.00 hodin dopoledne odstartují na bezmála půlmaratonovou trať (20 km) běžci, po nich v 11.30 vyjedou na delší osmašedesátikilometrovou trať závodníci na kolech. A v pravé poledne se cyklisté vydají na okruh 41 kilometrů. Dětem pak pro sportovní zápolení bude sloužit půlkilometrový okruh na Olšině, na němž odstartují v 10.15 běžecké závody, ve 13 hodin pak malí závodníci na kolech.

Dvaadvacetičlenná družstva z řad zájemců si také mohou vyzkoušet na vodní ploše Olšiny na 200 metrové trati závody dračích lodí. Po dopoledním tréninku a kvalifikačních jízdách začnou v 12:15 rozjížďky.

Příjemným zpestřením závodu pro amatérské sportovce bude, že si na tratích budou moci změřit své síly s profesionály z armádního klubu Dukla, kteří přislíbili na Boletice Race svou účast.

Pro všechny, kdo právě nezávodí, pak bude určen společenský a kulturní program v areálu Olšiny i v jeho okolí. Na podiu se vystřídají XINDL X (od 15:00 hodin), OLGA LOUNOVÁ, DANIEL ČECH. Na programu bude také exibce STIHL TIMBERSPORTS, dřevorubecká show, která se v zámoří vyvinula ze soutěží lesníků již v dobách, kde jejich hlavním nástrojem byla ostrá sekera a pila.

Naděti pak bude čekat divadélko Uličník a především lesní pedagogika, zábavný a hravý vzdělávací program o lesnictví, lese a jeho obyvatelích.

Záštitu nad celou akcí, jenž má otevřít armádní prostory veřejnosti, převzal ministr obrany Martin Stropnický.

Více informací naleznete na www.boleticerace.cz.

Tisková zpráva

Štítky Boletice, rybník, Vojenský újezd Boletice, Olšina, les, Česko, Horní Planá, Šumava, VLS ČR, vojenský újezd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za týden se jihočeský vojenský újezd na den otevře amatérským sportovcům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.