Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policejní psovod Ondřej Skok skončil druhý na mezinárodním republikovém mistrovství celní správy

Skvělé umístění si přivezl praporčík Ondřej Skok se svým pětiletým belgickým ovčákem Attuem z mezinárodního mistrovství České republiky, které se konalo v Heřmanicích u Liberce. V závodě všestrannosti se umístil na konečném druhém místě.

V Heřmanicích je středisko psovodů celní správy, které spolupracuje s celým světem a právě tam se mezinárodní mistrovství odehrávalo. Soutěže se účastnily veškeré ozbrojené složky a Skok byl pozván za Policii České republiky od vedení kynologů z pražského prezidia. Závodu se zúčastnilo jedenáct špičkových psovodů nejen z Čech, ale také ze Slovenska a Německa.

Vypsány byly celkem tři kategorie – vyhledávání drog, vyhledávání tabáku a již zmíněná všestrannost, ve které soutěžil i jihočeský policista. Všestrannost se obvykle skládá z poslušnosti, obran a stopy, která však letos v programu nebyla.

Jako první se šlo na poslušnost, po které se Skok dělil o druhé místo. „Pes nepracoval podle mých představ, ale dělil jsem se o druhé místo. Nicméně osobně jsem nebyl moc spokojený,“ hodnotil. Poté se šlo na revír. Pes musel najít ukrytého pachatele v půdních prostorech a měl na to jednu minutu. „Časový limit nahrával psům, kteří nejsou tak poctiví. Attu je naučen na úplně něco jiného. Je poctivý a vše prochází důkladně. Bylo by štěstí, kdyby byl pachatel hned v první místnosti,“ byl smutný z podmínek praporčík, který slouží v jihočeském Lišově. Body si v této disciplíně připsal pouze jeden psovod, který se tak dostal do vedení.

Pak se šlo na obrany, přesněji na hladké zadržení. To znamená, že pes musel zadržet figuranta na 130 metrů, kterého zahlédl pouze na okamžik, musel ho zaměřit a na povel psovoda dohnat již zmíněného figuranta a zakousnout se do něj. Skok to se svým psem zvládnul na výbornou.

Dále pokračovala soutěž kontrolními výkony. Tentokrát měl pes zadržet figuranta na 250 metrů. Ten měl ještě panáka, na kterém znázorňoval vraždu. Pes se tedy musel rozběhnout přímo proti figurantovi, ale také on se rozběhl proti psovi a snažil se mu zabránit v zákusu například pytlem plným PET lahví. I v této disciplíně se zkušenému policistovi dařilo.

Následoval takzvaný stánkový prodej, který šel prověřit policista s kolegou. Ve stánku byli dva figuranti, kteří se se zmíněným kolegou pohádali, a pes na hádku musel reagovat. Musel být připraven na zákrok. Po nějaké době vyběhl ze zaparkované dodávky třetí figurant, který měl napadnout policistu, a pes musel okamžitě razantně zasáhnout. „Na stánkovém prodeji jsem měl dokonce nejvíce bodů ze všech,“ byl spokojený Skok.

V celé soutěži tak obsadil konečné druhé místo. „Celkově jsem s výkonem spokojený. Za revír Attu nemůže, protože je naučen jinak. Ostatní zákroky už měl víceméně perfektní. Samozřejmě jsem chtěl vyhrát. Chci vyhrát vždy, když někam jedu. Nikdy jsem si neřekl, že mi stačí být třeba do první pětky,“ uzavřel Skok.

Ten už má na svém kontě vítězství z policejního mistrovství České republiky z roku 2014 a také vítězství z mistrovství republiky vězeňské služby o rok později. Letos se Ondřej Skok chystá opět na policejní mistrovství republiky a na závod vojenské policie.

Autoři

Štítky Heřmanice, Česko, pes, Liberec, soutěž, Policie České republiky, Německo, Slovensko, celní správa, Attu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policejní psovod Ondřej Skok skončil druhý na mezinárodním republikovém mistrovství celní správy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.