Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lipno se připravuje na olympijský park, staví sportoviště

Výstavbou dopravní infrastruktury a přípravou ploch na sportoviště pokračuje příprava projektu Rio-Lipno. V Lipně nad Vltavou na Českokrumlovsku vzniká olympijský park, kde si lidé budou moci vyzkoušet některé sporty, které uvidí na olympiádě v Rio de Janeiru. Park v těsné blízkosti lipenské přehrady se otevře 5. srpna. Jeho vybudování bude stát 65 milionů korun.

„Přípravy pokračují podle harmonogramu. V některých médiích se objevily stížnosti starostů dotčených lipenských obcí na komunikaci se zástupci olympijského výboru. Ale vše se vysvětlilo,“ řekl hejtman Jiří Zimola. Jihočeský kraj a Český olympijský výbor jsou garantem tohoto projektu. Když se konala olympiáda v roce 2012 v Londýně, byl podobný park v Praze na Letné. „Poté se objevila určitá kritika, někdy byla i oprávněná. Všichni se teď snaží postupovat tak, abychom se nedostatkům, které se objevily před čtyřmi lety, vyhnuli,“ řekl předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Vůči projektu Olympijského parku Rio-Lipno se však někteří lidé staví delší dobu odmítavě. To z důvodu nuceného vykácení desítek vzrostlých stromů, které nahradí zmíněný park. Radnice Lipna nad Vltavou však zanesla vše do územního plánu. „Přes devadesát procent stromů bylo uvnitř ve spodní třetině dutých. Lesní správce nás už léta nutil k nějakému zásahu,“ uvedl již dříve pro Českou televizi Zdeněk Zídek. Podle Ondřeje Šandy z Hnutí Duha ale les nebyl v takovém stavu, aby musel být vykácen.

Mylně je s vykácením spojován také Český olympijský výbor. „Český olympijský výbor jako organizátor projektu má lokalitu od obce zapůjčenou, rozhodnutí porazit stromy nevzešlo z naší strany. Návrh nové územní studie zastupitelstvo obce schválilo dlouho před a nezávisle na rozhodnutí umístit Olympijský park do Lipna nad Vltavou,“ zmínil předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Organizátoři očekávají, že se denně v olympijském parku na Lipně vystřídají desítky tisíc návštěvníků. „Doprava bude alfa a omega celé akce. Nejsme na Letné, kde návštěvníky parku sebralo poslední metro nebo noční autobusy. My se snažíme aspoň posílit spoje na Lipno a vzniknou také nová záchytná parkoviště v okolních obcích a odtud se lidé dostanou kyvadlovou dopravou do parku,“ uvedl Zimola.

Český olympijský výbor chce na Lipně vybudovat 28 sportovišť pro olympijské i neolympijské sporty. Hlavní centrum by mělo být přímo v Lipně nad Vltavou, ale další aktivity mají nabídnout i okolní obce. Návštěvníci parku by se pak osobně mohli setkat s některými olympioniky, kteří se vrátí do Prahy už 16. srpna a odtud se rovnou přesunou na Lipno.

Autoři

Štítky Vodní nádrž Lipno, olympijský park, sportoviště, projekt, Lipno nad Vltavou, Český olympijský výbor, Letní olympijské hry 2016, Rio de Janeiro, olympijské hry, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lipno se připravuje na olympijský park, staví sportoviště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.