Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Modernizovaná turbína vyrobí víc elektřiny a stabilizuje letní provoz

Na zhruba 25 milionů korun vyšla Teplárnu České Budějovice modernizace turbíny TG5, jednoho z důležitých výrobních zařízení, které vyrábí elektřinu v takzvaném režimu kogenerace. Technicky náročná rekonstrukce soustrojí z roku 1997, začala loni v srpnu a netýkala se pouze výměny opotřebených částí, ale i optimalizace výkonu. Ten se sice snížil z 29,2 na 14,6 MWe, ovšem při novém maximálním průchodu páry 100 tun za hodinu vzroste reálná výroba elektřiny za 24 hodin o víc než 70 MWh.

„Vyrobíme tak víc elektřiny při stejné výrobě páry, která turbínu pohání. Znamená to pro nás nižší měrné náklady a vyšší účinnost. Zvláště v létě, kdy jsou odběry tepla minimální, se díky tomu stabilizuje i provoz celé teplárny,“ říká Martin Žahourek, místopředseda představenstva.

Při výrobě elektřiny kombinovaným způsobem (kogenerace) se využívá téměř veškerá primární energie vlastního paliva. Spotřeba uhlí na jednotku vyrobené energie tím klesne, stejně jako měrné emise škodlivin vypouštěné do ovzduší. V případě CO2 asi o 4 procenta.

„Původně měla turbína větší výkon, ale v posledních letech byl její provoz v letním a přechodném období už v dolní polovině provozního rozsahu. Tedy i málo účinný a na hranici technických možností. To negativně ovlivňovalo provozní a ekonomické výsledky,“ dodal Martin Žahourek. Životnost turbíny se odvíjí od počtu provozních hodin a startů, při nichž dochází k největším teplotním degradacím.

Ve strojní části turbíny došlo k úpravě parního turbosoustrojí, včetně výměny lopatek statoru i rotoru, a vyvedení neregulovaného meziodběru páry. Součástí prací byl také přepočet a úprava přívodního parovodu a úprava redukční chladící stanice páry.

V elektro částí se hlavní rozsah prací zaměřil na výměnu transformátoru, který se výkonem přizpůsobil rekonstruované turbíně. Vše pak završilo nové nastavení řídicího systému turbogenerátoru.

Českobudějovická teplárna touto rekonstrukcí pokračuje v koncepčních změnách, jejichž cílem je snižování ztrát a zvyšování účinnosti výrobních a distribučních zařízení. Z toho mají užitek i obyvatelé města a firmy napojené na centrální systém teplovodů, neboť cena tepla je pro ně stále atraktivní - druhá nejlevnější v kraji a ve spodní části těch republikových. Cena tepla pro domácnosti v Českých Budějovicích od ledna 2016 činí 586,39 Kč/GJ včetně daně z přidané hodnoty. 

Autoři

Štítky elektřina, pára, Teplárna České Budějovice, a.s., teplo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modernizovaná turbína vyrobí víc elektřiny a stabilizuje letní provoz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.