Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Medvěd Petr Vok odešel do věčných lovišť, dožil se 31 let

Krumlovský maskot a známý medvědí táta minulou neděli ráno zemřel. Tuto smutnou zprávu nám v úterý potvrdil Pavel Slavko ze správy Státního hradu a zámku Český Krumlov. Více než třistakilový Petr Vok se proháněl v hradním příkopu desítky let. Proslul také jako tatínek trojčat Vojty, Kuby a Matěje, které znají děti z večerníčku Méďové.

Medvědi se dožívají zhruba 25 let, Petr Vok šest let přesluhoval a nakonec skonal kvůli artróze, která mu v poslední fázi již ani neumožnila se pohybovat. „V medvědáriu nám zbyly dvě medvědice Marie Terezie a Kateřina, budeme sledovat, jak spolu budou vycházet. S doplněním zatím nepočítáme, technicky by to nebylo možné, obě holky jsou už starší. Zřejmě počkáme na generační obměnu,“ odhaduje Pavel Slavko z českokrumlovského zámku.

Petra Voka už si převzali k preprapaci. „Jeho lebka a kůže rozšíří historické sbírky medvědích kůží na zámku. Prezentujeme tu návštěvníkům medvědy od 19. století až do současnosti. Srovnání mezi nimi je určitě zajímavé. Medvědi z 19. a počátku 20. století bývali menší, měli okolo 160 kilogramů. Petr Vok měl zhruba 320 kilogramů. Byl to zkrátka medvědí král,“ dodává Slavko.

Vokovi a Kateřině se v roce 2000 narodila trojčata, z nichž se staly filmové hvězdy. I díky tomu vešel robustní medvěd ve známost. Jeho děti Vojta, Kuba a Matěj hráli hlavní roli ve večerníčku Méďové. Vojta bohužel letos v lednu zemřel na selhání srdce.

Autoři | Foto Lubor Mrázek

Štítky Petr Vok z Rožmberka, Státní hrad a zámek Český Krumlov, Marie Terezie Habsburská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Domníval jsem se, že zemře člověk. U zvířete se naopak jedná o uhynutí. Dost možné je, že to v dnešní době neplatí a uhyne člověk, zemře zvíře.

Středa, 13. července 2016, 09:48Odpovědět

Medvěd Petr Vok odešel do věčných lovišť, dožil se 31 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.