Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 23. května 2024  |  Svátek má Vladimír
Bez reklam

Hasiči našli ve věžičce krajského ředitelství historické dokumenty

Na krajském ředitelství Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje našli v minulých dnech historické dokumenty, jejichž historie sahá až do 19. století. V budově s věžičkou byly objeveny při její rekonstrukci, do které se hasiči pustili poprvé za patnáct let působení na tomto místě.

„Možná to byl i tak trochu záměr naplánovat rekonstrukci právě na letošní rok, kdy slavíme 150 let výročí založení profesionálního sboru v Českých Budějovicích. Předpokládali jsme a doufali, že by ve věžičce mohlo být schované nějaké poselství z let minulých,“ řekl ředitel jihočeských hasičů Lubomír Bureš.

Musel tak být spokojen, když se v kopuli objevila kovová schránka, která byla slavnostně otevřena před vedením jihočeského sboru na jedné z porad. Víčko schránky bylo pevně připevněno, a tak museli hasiči při otevírání použít pilku na železo.

Uvnitř schránky byly tři dokumenty a jedenáct malých fotografií. Nejstarší dokument pochází z roku 1895. Je psaný ručně a v německém jazyce je zde popsáno, jak „tato královská a císařská kasárna byla vystavěna v letech 1894 a 1895 za vlády jeho milosti majestátu císaře Franze Josefa I, obecním úřadem Budějovice, pod německým stavebním mister panem Johannem Kneislem, s náklady cca 400000,- Florinů (zlatých)“. Dokument také obsahuje jména všech řemeslníků, kteří se podíleli na stavbě.

Ve schránce byl nalezen i strojopis z roku 1969, kdy na stejném místě (tehdy kasárna Julia Fučíka) sídlil dělostřelecký pluk. „V dokumentu jsou informace o rekonstrukci věžičky a základní informace o tehdejším vojenském útvaru. Z roku 1969 pochází i poslední dokument, kde je ručně jmenovitě vypsáno, kdo rekonstrukci věžičky prováděl,“ doplňuje Matějů.

Na fotografiích, které byly rovněž objeveny, je vojenská přehlídka konaná na náměstí Přemysla Otakara II. v Budějcích. Všechny patrně pochází ze 60. let minulého století a jsou ve výborném stavu.

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky rekonstrukce, České Budějovice, historický dokument, Hasičský záchranný sbor, Jihočeský kraj, Julius Fučík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči našli ve věžičce krajského ředitelství historické dokumenty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.