Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ministerstvo průmyslu chce zadluženému Kovosvitu najít nové trhy

Ministerstvo průmyslu a obchodu hodlá pomoci zadlužené firmě Kovosvit Mas Sezimovo Ústí. Po pátečním setkání s managementem firmy a zástupci odborové organizace to řekl ministr Jan Mládek. Ministerstvo si uvědomuje, že je zahraniční obchod Kovosvitu příliš závislý na Rusku a chce firmě pomoci hledat nové trhy. Zaměstnanci by měli dostat peníze do konce srpna, uvedl na setkání s novináři předseda podnikových odborů Jiří Ryzka.

Dnešního jednání se zúčastnili i zástupci proexportní agentury Czech Trade. „Společně jsme připraveni Kovosvitu pomoci diverzifikovat exportní trhy. Je zcela zřejmé, že jedním s problémů je přílišná závislost na Rusku,“ uvedl Mládek. Ministerstvo hodlá Kovosvitu pomoci s účastí na veletrzích, kde by mohla firma, která momentálně dluží zhruba 700 milionů korun, získat nová odbytiště.

Problémy jednoho z největších zaměstnavatelů na jihu Čech, kde pracuje zhruba 770 lidí, vyšly najevo ve středu. Tehdy se zaměstnanci jednalo nové vedení, předchozí management odstoupil na přelomu července a srpna během celozávodní dovolené. Nový generální ředitel Kovosvitu Blahoslav Fajmon je momentálně v Rusku. „Do konce týdne se určitě nepodaří účty odblokovat. Je ale možné, že se to po úvodních jednáních povede příští týden,“ řekl Fajmon.

Situaci se snaží řešit i hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. „O celé záležitosti jsem v pátek po jednání hovořil s panem ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem. Ten mne ujistil, že se věcí intenzivně zabývá a že byl ze strany majitele společnosti u věřitelských bank ujištěn o zájmu věc co nejrychleji vyřešit ku prospěchu firmy i stávajících zaměstnanců. S ohledem na vážnost situace očekávám řešení v řádu dnů, nikoli týdnů či měsíců,“ řekl.

„Nejdůležitější je momentálně jednat s bankami,“ uvedl ministr. Zároveň slíbil, že pomůže i v tomto směru. Majitelem firmy je od roku 2010 František Komárek. Ministr Mládek ocenil jeho snahy o stabilizaci firmy. „Je to základní předpoklad stabilizace. Majitel má snahu, aby se firma postavila na nohy. Z minulosti známe případy, kdy majitelé svou firmu rychle přeprodají a někam odjedou,“ řekl ministr, který v regionu na podzim kandiduje ve volbách do Senátu.

Mládek zároveň odmítl možnost půjčky. Podle něj by se jednalo o takzvanou veřejnou pomoc. „Když to trochu zjednoduším, tak v Evropské unii je možné poskytnout veřejnou pomoc související s černouhelným hornictvím. To ale není tento případ,“ uvedl Mládek. „Zde je patrné, že firma má velkou šanci na restrukturalizaci,“ dodal.

„Podle mých informací jsou v plánu další jednání s bankami. Podle pana Komárka bychom mzdy měli dostat do konce srpna,“ uvedl odborář Ryzka. Od radnice v Sezimově Ústí získal slib odkladu platby nájemného pro zaměstnance, kteří žijí v městských bytech.

Autoři | Foto kovosvit.cz

Štítky Jan Mládek, Rusko, Sezimovo Ústí, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, banka, CZ Finance a.s., František Komárek, Evropská unie, Česko, Jiří Zimola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo průmyslu chce zadluženému Kovosvitu najít nové trhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.