Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jihu Čech začaly výlovy, třeboňští rybáři sloví 250 rybníků

Na jihu Čech začaly podzimní výlovy, potrvají do konce listopadu. Rybářství Třeboň, největší producent sladkovodních ryb v Evropě, plánuje na podzim z asi 250 rybníků vylovit zhruba 2300 tun tržních ryb, především kaprů. ČTK to dnes řekl předseda představenstva Josef Malecha. Celkově má Rybářství Třeboň 450 rybníků, které představují asi 8000 hektarů vodní plochy, na tuzemské produkci ryb se podílí zhruba 15 procenty.

"Zatím lovíme jen ty menší rybníky. Hlavní lovení jsme posunuli na říjen a budeme lovit až do konce listopadu," uvedl Malecha. Rybáři termíny změnili záměrně kvůli teplému počasí. "Bylo teplé léto a kvůli vyhřáté vodě a menšímu obsahu kyslíku ve vodě se velké rybníky loví co nejdéle. Chceme předejít problémům při lovení," uvedl Malecha.

Produkce bude i přes teplé a deštivé léto průměrná. V rybnících podle Malechy zatím není dostatek vody, což způsobila předchozí dvě suchá léta. "Stav vody se nijak zásadně nezlepšil," řekl Malecha.

Z největších jihočeských rybníků se budou letos lovit Rožmberk, Svět, Krčín a Tisý velký. "Na základě prvních kontrolních odlovů bude letošní rok produkčně průměrný. Oproti minulému roku nečekáme žádný výkyv. Ceny vánočních kaprů budou ale známy na konci listopadu, až výlovy skončí," uvedl Malecha.

Rybáři měly za začátku roku problémy s chladným počasím, zejména během dubna a května, kdy Rybářství Třeboň vykazovalo o zhruba 30 procent menší objem vody v rybnících proti normálnímu stavu.

Celkový hospodářský výsledek bude ovlivněný vyššími náklady na dosazování ryb způsobených povodní v roce 2013 a také velkými vedry v letech 2014 a 2015. Výlov rybníku Rožmberk je plánován na pátek až neděli 14. až 16. října.

Loni výlov sledovalo odhadem 40.000 návštěvníků, sjíždí se sem lidé z nejrůznějších koutů republiky. I letos na ně bude čekat gastronomická nabídka a doprovodný program. Jako poslední se bude od 21. do 24. listopadu lovit třeboňský Svět.

Autoři

Štítky rybník, Česko, ryby, Rybářství Třeboň, Evropa, Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech začaly výlovy, třeboňští rybáři sloví 250 rybníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.