Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Češi nebaží po laboratorně čistém domově, upřednostňují domácí pohodu

V období od 29. srpna do 14. září 2016 proběhl na webu Vyplňto.cz průzkum s názvem „Jak moc je pro vás pořádek důležitý?“ Průzkumu se zúčastnilo 1 470 respondentů, 76 % dotázaných byly ženy, 24 % muži. Cílem průzkumu bylo zjistit postoj respondentů k úklidu a pořádku. Preferují Češi pohodovou atmosféru nebo jsou, co se týče úklidu, perfekcionisté?

Úklid není téma číslo 1

Co se týče přístupu k úklidu, jsou respondenti především praktičtí, vyhodnocují, co má největší prioritu, a tím se pak také zabývají (71 %). Téměř polovina respondentů (42 %) téma úklidu nijak zvlášť neřeší. Většina dotázaných (77 %) se pak několikrát do roka na úklid vrhne s vervou a pouští se do činností jako je mytí oken nebo čištění koberců.

Nejsme dokonalí, ani si na to nehrajeme

Chystá se návštěva! Co teď? Do kompletního úklidu se vrhne jen 12 % dotázaných. Většina žádný speciální úklid nechystá, prezentace dokonale uklizeného bytu není prioritou. Pokud je péče o domácnost nad naše síly, požádáme o pomoc. 4 % dotázaných využívá pomoc paní na úklid a 22 % tento typ výpomoci do budoucna zvažuje.

 Zajímavou informací je, že sběratelství je na ústupu, přihlásilo se k němu jen 31 % dotázaných. A co sbíráme? Ty nejčastější můžeme shrnout jako 3K a 3P:

3K – kamínky, knihy, komixy

3P – pohlednice, pivní tácky i ponožky

U dam je oblíbené sběratelství bot, mezi další zmiňované patří také hrníčky, balené cukříky, turistické známky, zvonky a talismany z cest. Více než čtvrtina sběratelů (31 %) přiznává, že jim sběratelství zabírá výraznější prostor v jejich bytě.

Jak nás ovlivnili rodiče?

13 % dotázaných jde ve stopách svých rodičů a převzalo jejich návyky. Oproti tomu 23 % dotázaných dělá vše úplně jinak. Většina dotázaných převzala některé užitečné návyky, ale většinou se v přístupu k úklidu se svými rodiči rozcházejí.

Jak jsme na tom s hromaděním? Rovnoměrně

Pečlivé roztřídění a uskladnění? Nezájem? Okamžitý vyhazov? V přístupu k “hromadění“ se respondenti zařadili poměrně rovnoměrně ke všem čtyřem možným variantám.

Co ostatní členové domácnosti a úklid?

Zde se odpovědi liší především na základě rodinného statusu a věku – u teenagerů většinou plní hlavní funkci rodiče, páry se o domácí povinnosti dělí podle aktuální situace a volného času obou partnerů. Přesto nejčastěji větší část úklidu často spočívá na ženě, pokud jsou děti odrostlejší, začínají se do chodu domácnosti také začleňovat. Téměř 10 % respondentů zmiňuje potřebu mít vše naprosto v pořádku a pod kontrolou, ti pak většinou berou úklid kompletně na svá bedra.

Tisková zpráva

Štítky úklid, sběratelství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi nebaží po laboratorně čistém domově, upřednostňují domácí pohodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.