Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

SVOBODA ZVÍŘAT: Proč se na vegany či vegetariány díváme jako na pomatence?

Když se někoho zeptáte, jestli má rád zvířata, drtivá většina dotázaných odpoví, že ano. Když se zeptáte, jestli jedí maso, drtivá většina dotázaných opět odpoví, že ano a nechápavě hledá souvislost. Jak je možné, že milovníci zvířat jedí jejich mrtvá těla? A proč na vegany či vegetariány, kteří to odmítají, se kouká jako na pomatence, sektu nebo mírumilovné hipíky?

Veganství vtrhlo do mainstreamu, a jelikož tak téma dostává větší pozornost, jsou vegani trnem v oku většinové populaci. Častěji se tak vynořují snahy o zesměšňování veganů, tedy těch, kteří se dobrovolně rozhodli zříct produktů živočišného původu a zvířata ani nijak jinak nevyužívají, neoblékají se do jejich kůže či kožešiny a nepoužívají výrobky, které na zvířatech byly testovány. Důvodem posměšků může být neznalost, i to, že lidé nechtějí být upozorňováni na to, jak sami ubližují zvířatům. Většina lidí odmítá přijímat informace o zneužívání zvířat a stav nevědomosti jim vyhovuje, proto se ani nepokouší proniknout pod povrch problému. Takové chování je ale stejné jako schovat hlavu do písku, zacpat si uši a dělat, že se nic neděje, že problém zkrátka neexistuje, přestože intuitivně cítíme, že stojí proti naší přirozené touze mít rád a chránit zvířata. Když ale lidé nechtějí vidět, jak to vypadá na jatkách nebo ve velkochovu a mají pocit, že to není nic pěkného pro jejich oči, jak to může být dobré pro jejich žaludky?

V okamžiku, kdy se přestaneme bát vidět pravdu a zjistíme, jak je využívání zvířat propojeno s nesčetnými palčivými problémy, se kterými se potýkáme, možná nám to vyrazí dech. A možná nás to zjištění vyděsí. Velkochov, krmení, napájení, transport živých zvířat, ohromná spotřeba vody, kácení deštných pralesů, porážení desítek miliard zvířat a vylovení bilionů živočichů z oceánů každý rok je zdánlivě nekonečný a přesto naprosto neudržitelný a děsivý kolotoč, který je v rozporu s naším zájmem na zachování obyvatelnosti naší planety. Živočišná produkce je z etického, ekologického a zdravotního hlediska katastrofou obrovských rozměrů. To je holý fakt, který nelze zpochybnit.

To, co se děje ve velkochovech, odkud pochází drtivá většina živočišných produktů, si málokdo dokáže představit, ale hodně lidí ze skupiny „neveganů“ ignoruje nebo bagatelizuje jasná a vědecká fakta a argumenty a netají se svou antipatií, ani tím, proč veganství (pro ně samotné nebo pro lidstvo jako takové) nepřichází v úvahu, což doplní celou řadou mnohdy absurdních ospravedlnění. Přesto se z těchto odmítačů veganství (zejména v internetových diskuzích) stávají lékaři, odborníci na výživu, zootechnici, specialisté na globální oteplování či znečišťování životního prostředí, etologové a tak dále. Mnoho z nich však netuší, kde a jakým způsobem se bere například mléko. V tom lepším případě si většina lidí myslí, že kravička si vesele běhá po louce, tam se dá dohromady s mladým býčkem a mají spolu telátko, o které se společně starají. V tom horším případě si lidé myslí, že kráva dává mléko jen tak a bezdůvodně. Realita je však taková, že kráva musí mít tele, aby měla mléko – mateřské mléko, které je pro její mládě, ne pro člověka! Aby měla tele, je proti své vůli uměle oplodněna a několik hodin po porodu jí je mládě odebráno, aby bylo mléka víc pro lidi a ne pro její tele, kterému je však její mateřské mléko určeno. Stejně jako je psí mléko pro štěňata, sloní pro slůňata, prasečí pro selata, tak kravské mléko je pro telata, ne pro nikoho jiného. Můj osobní názor je, že není potřeba být v dospělosti kojen a navíc mlékem jiného živočišného druhu. Takhle (bez zbytečných a manipulujících marketingových triků) vám to ale žádná reklama nebo výrobce neřekne, a je proto mnohem snazší veganství bagatelizovat a zavrhnout ho jako styl vhodný leda pro duševně chabé, povrchní a nedostatečně informované zoufalce, než uznat, že na veganství může být víc než jen kapka pravdy.

Nicméně pravdou je, že veganství je rychle se rozmáhající společenské hnutí za spravedlnost, lidstvo, planetu a zvířata. Realita je taková, že vegani jsou nesmírně rozmanitá skupina lidí různých věků, ras, profesí či temperamentů, včetně slavných osobností, politiků, herců, zpěváků a dalších umělců, lékařů, sportovců (včetně těch nejlepších z nich, mimo jiné držitelů sportovních rekordů), vědců a mnoho a mnoho dalších. Základní fakta o tom, proč není potřeba trápit a zabíjet zvířata najdete zde.

Důkazem toho, že veganství se stává stále populárnějším, může být například akce Veggie Planet – první veletrh věnovaný rostlinné stravě, který proběhne ve dnech 29. a 30. října ve Slovanském domě v Praze. Návštěvníky čeká široká nabídka: budou předváděny inovativní a ekologické produkty, návštěvníci budou obohaceni o cenné informace ohledně udržitelného vývoje, zdraví, gastronomie a výživy v doprovodných přednáškách a diskuzích či kuchařské show s ochutnávkami – pro každého se rozhodně něco najde. Svoboda zvířat je hrdým partnerem Veggie Planet a všechny na tuto jedinečnou akci srdečně zve.

Chcete-li se nechat inspirovat, stejně jako jsem se nechala inspirovat já, nebo pokud vás zajímá víc informací, případně chcete-li najít odpovědi na nejrůznější otázky ohledně veganství, rozhodně navštivte tyto stránky.

A nechcete-li propásnout žádnou novinku ze světa pokusných, cirkusových nebo kožešinových zvířat, sledujte nás na našich facebookových stránkách nebo na www.svobodazvirat.cz


Článek byl inspirován textem Lorelei Plotczyk.

Autoři

Štítky veganství, mléko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SVOBODA ZVÍŘAT: Proč se na vegany či vegetariány díváme jako na pomatence?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.