Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Český rozhlas: Madeta neprodlouží smlouvu více než 70 dodavatelům mléka

Madeta v příštím roce neprodlouží smlouvu s více než sedmi desítkami dodavatelům mléka. Podle ředitele společnosti Milana Teplého za tímto krokem stojí embargo mezi Evropskou unií a Ruskem. Informoval o tom dnes Český rozhlas. Teplý delší dobu tvrdí, že embargo zapříčinilo nadbytek mléka vyprodukovaného tuzemskými chovateli krav. Pro řadu z nich však neprodloužení smlouvy od Madety představuje existenční problémy.

Teplý svůj krok odůvodňuje tím, že ministerstvo zemědělství nesplnilo slib, že bude finančně saturovat škody zapříčiněné embargem mezi Evropskou unií a Ruskem. „To se za dva a půl roku nestalo,“ řekl ředitel Madety. Ministr zemědělství Marian Jurečka s jeho tvrzením nesouhlasí. Podle něj existuje několik grantových titulů, pomocí nichž lze ztráty kompenzovat. „Společnost Madeta za poslední tři roky vůbec nepožádala o jakoukoli dotaci,“ řekl.

Teplý uvedl, že Madeta vykupovala litr mléka za šest korun a dále jej formou výrobků prodávala v přepočtu na litr za 3,50 koruny. Podle něj tento trend nemohl dlouho vydržet. Zemědělci, s nimiž Madeta neprodlouží smlouvu, budou hledat nové odběratele. Někteří farmáři se ale obávají toho, že jim to nepodaří a budou muset svůj chov zlikvidovat.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Madeta, mléko, Milan Teplý, Český rozhlas, Evropská unie, Rusko, Ministerstvo zemědělství České republiky, Marian Jurečka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český rozhlas: Madeta neprodlouží smlouvu více než 70 dodavatelům mléka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.