Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Chelčický domov pro zdravotně hendikepované je bez bariér

Chelčický Domov sv. Linharta odstranil ve své budově překážky bránící pohybu svých uživatelů. Bezbariérové úpravy představil v rámci říjnového Zamykání přírodní zahrady, kdy lidé z domova a návštěvníci společnými silami připravili její zazimování. Pohyb bez bariér v Chelčicích podpořila Nadace ČEZ částkou 200 tisíc korun.

V chelčickém domově pro osoby se zdravotním postižením, umístěném v objektu bývalé fary, ještě zbývalo několik míst, která nebyla bezbariérově přístupná. Domov se proto snaží o jejich postupné upravování tak, aby se i méně pohybliví lidé dostali na všechna místa. „V rámci projektu Pohyb bez bariér jsme vytvořili nové cesty v našem dvoře, stabilizovali vstup na novou bezbariérovou rampu, napojili přístup z keramické dílny do přírodní zahrady a také vybudovali plně bezbariérový vjezd do dvora z hlavní ulice, včetně odvodu dešťové vody,“ popsala ředitelka Chelčického Domova sv. Linharta Klára Kavanová Mušková. Úpravy zvýšily bezpečnost a pohodlí jak chelčickým uživatelům s tělesným a mentálním postižením a seniorům, tak také pravidelným dětským návštěvníkům i dalším příchozím na workshopy z řad veřejnosti.

Odborní zaměstnanci poskytují v Chelčicích sociální služby dospělým lidem s tělesným a mentálním znevýhodněním. Využívají pro to mimo jiné i unikátní přírodní zahradu, kde v biokvalitě pěstují ovoce, zeleninu i bylinky, které využívají ve svých produktech. Cílem je rozvoj dovedností a pracovních návyků a také integrace hendikepovaných do společnosti. Domov se také věnuje seniorům z blízkého okolí v rámci provozu pečovatelské služby a připravuje i speciální programy pro děti a návštěvníky. Mezi ně patřilo i právě Zamykání přírodní zahrady.

Pohyb bez bariér podpořila Nadace ČEZ prostřednictvím grantového řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. „Lidé v Domově odvádějí úžasnou práci a nám je jasné, že přestavba bývalé fary je mimořádně náročná. Rádi jsme proto v Chelčicích pomohli vytvořit důstojné a zajímavé prostředí, které slouží klientům, místním i návštěvníkům,“ řekl člen správní rady Nadace ČEZ František Lust.

Štítky domov, přírodní zahrada, ČEZ, Chelčice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chelčický domov pro zdravotně hendikepované je bez bariér  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.