Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Loví se Olšina. Nejvýše položený rybník v Česku

Rybník z 15. století se bude lovit 28. i 29. října a pro veřejnost je připraven doprovodný program. Příchozí se mohou těšit na rybí speciality.

Bude to největší rybářská událost na Šumavě,“ říká Jan Sotona, mluvčí Vojenských lesů a statků, kterým rybník patří. Raritou je poloha rybníka. Ve výšce 732 nad mořem jde o nejvýše položený chovný rybník v České republice. Loví se jednou za dva roky a tradičně je velkým lákadlem pro širokou veřejnost.

Výlov 140 hektarového rybníka bude probíhat dnes i zítra. „Zájemci ho najdou na Českokrumlovsku v náhorní planině nad Lipenskou přehradou u Horní Plané, v panenské přírodě obklopena lesy a šumavskými vrchy. Okolní krajina se otevřela letos v rámci optimalizace vojenského újezdu Boletice po více než šedesáti letech veřejnosti. Rybník v unikátní přírodní lokalitě, které se po desetiletí vyhýbal intenzivní civilizační ruch, tak patří k nejčistším tuzemským chovným plochám. Proto se mu také přezdívá Perla Šumavy,“ říká dále Sotona.

Přímo na hrázi rybníka bude probíhat i prodej rybích specialit a čerstvých ryb.  „Pro návštěvníky sváteční události je připraven bohatý doprovodný program pro dospělé, ale i malé. Jeho epicentrem bude okolí historické rybářské bašty na hrázi rybníku.“ Příchozí se mohou těšit na historii rybářství i místní řemesla z této části Šumavy. Dále jsou na programu ukázky ryb, pasování na rybáře, soutěže jako odhady hmotnosti ryb a mnoho dalšího. Zahájení je oba dny vždy v 9 hodin. Konec je v plánu na 16. hodinu.

Autoři | Foto Milan Suk

Štítky Olšina, výlov, rybník, Česko, Šumava, ryby, okres Český Krumlov, Vodní nádrž Lipno, Horní Planá, Boletice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loví se Olšina. Nejvýše položený rybník v Česku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.