Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jedy ze skládky u Lhenic se mohou dostat do vajec

Některé zemědělské produkty v blízkosti skládky ve Lhenicích na Prachaticku mohou podle ekologické organizace Arnika obsahovat nebezpečné látky. Potvrdil to výzkum vajec z této oblasti. Odebrané vzorky obsahovaly nadlimitní množství persistentních organických látek, které se podle Arniky do vajec dostaly ze skládky.

Dlouhodobější pojídání takových vajec může člověku způsobit zdravotní problémy. Novinářům to dnes řekli v Českých Budějovicích zástupci Arniky. „Pravidelná konzumace může způsobovat vývojové vady nebo narušovat hormonální systém člověka. Zvlášť rizikové skupiny jsou děti nebo těhotné ženy," řekl autor studie Václav Mach.

Výzkum prováděl ve Lhenicích v roce 2015. Nevylučuje, že nebezpečné látky se ve vejcích vyskytují delší dobu. Výzkum také mimo jiné prověřil vzorky pšenice z nedalekého pole nebo uhynulou rybu. „Ty byly pod limity a dá se tedy říci, že zdraví nezávadné," uvedl předseda Arniky Jindřich Petrlík. Dodal, že závadné látky, které se podle něj ze skládky šíří, se nejvíce hromadí v tucích.

 „Kdyby se v sousedství areálu s ekologickou zátěží pásly krávy, mohlo by být jejich mléko a některé části masa závadné,“ varoval Petrlík.

Městys Lhenice chce v nejbližší době areál odkoupit. Starostka Marie Kabátová ČTK řekla, že transakce je podmíněna tím, že Lhenice uspějí s žádostí o grant na první etapu sanace skládky. „Pokud dotaci nedostaneme, areál nekoupíme," uvedla.

Na skládce u Lhenic leží tisíce tun toxických pesticidů a herbicidů. Na konci 90. let se prostor bývalého místního zemědělského družstva stal prostředím pro likvidaci stavebních odpadů a zemin bsahujících vysoce jedovaté persistentní organické polutanty - látky, které dlouhodobě setrvávají v prostředí.

Společnost Enviro Technology Today navezla do areálu zeminy s polychlorovanými bifenyly ze sanované obalovny živičných směsí v Milevsku, transformátorové oleje i samotné transformátory a kondenzátory. Firma několik let po spuštění provozu vstoupila do konkurzu a nechala velkou část odpadů na otevřeném prostranství, které je přístupné lidem a vystavené působení větru a deště.

 Arnika věří, že výzkum pomůže urychlit likvidaci skládky. „Se základními výsledky jsme seznámili zástupce ministerstva životního prostředí a dalších institucí. Troufám si říct, že jsme pomohli k řešení tohoto problému," uvedl Petrlík.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vejce, Lhenice, okres Prachatice, České Budějovice, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Jarošová

Průzkum se dělal 2015 a teď se s tím jde ven???? Skládka nás tu trápí přes 20 let (!!!!!!). To se ty průzkumy nedělaly dřív, aby Lheničtí věděli, čeho se vyvarovat?????????????

Čtvrtek, 3. listopadu 2016, 06:56Odpovědět

Jedy ze skládky u Lhenic se mohou dostat do vajec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.