Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zavřete oči, odcházím

Ve 30. letech patřila k největším československým filmových hvězdám. Muži a dokonce i některé ženy se jí dvořili. Kolem její smrti a i kolem místa, kde jsou její ostatky, byla dlouhá léta řada otazníků. Adina Mandlová je další hvězda, která našla místo posledního odpočinku v jižních Čechách. Její popel je rozptýlen na rozptylové loučce v Blatné.

Zavřete oči, odcházím.“ Tato slova určená filmové Zuzaně, kterou právě Adina Mandlová po boku Oldřicha Novotného ve filmu Kristián, ztvárnila, zná snad každý. Kristián, Přítelkyně pana ministra, Velbloud uchem jehly, nebo Děvčata nedejte se. Nejen v těchto filmech zazářila Adina Mandlová, která ve své době patřila k nejobsazovanějším herečkám.

Narodila se 28. ledna 1910 v Mladé Boleslavi. Už od dětství hrála na piano a jako malá měla poněkud zvláštní výchovu. Pod vedením otce museli děvčátku všichni vykat, ona ostatním ale tykala. Od dětství si údajně přála být herečkou.

Když otec zemřel, situace v rodině se radikálně změnila. Už v šestnácti letech odcestovala Adina do dívčího penzionátu v Paříži. Zanedlouho ji však vyloučili za špatné chování a dívku učarovalo herectví. V jejím životě byla celá řada mužů a vlastně i manželů.

Jejím milencem byl například tehdy velmi populární Hugo Haas. Prvním manželem Adiny se stal malíř, druhým pilot a třetím módní návrhář. Právě s ním nakonec prožila téměř čtyřicet let společného života. Život Adiny Mandlové byl opravdu poměrně bouřlivý.

Někteří lidé jí vyčítali její údajně poměrně úzké kontakty s některými představiteli okupační moci. Po válce pak byla dokonce zatčena a obviněna z kolaborace. Pro nedostatek důkazů ji viny nakonec zprostily. Odešla do Anglie, tam si zahrála ale jen několik menších roliček.

Nějaký čas žila pak už ve stáří na Maltě. Na sklonku života, už nemocná, se nakonec vrátila do Československa. Zemřela 16. června 1991 v příbramské nemocnici. Bylo jí 81 let. „Chci být pohřbena v bílém rubáši s polorozvitou růží v ruce,“ přála si údajně hvězda 30. let. Zda se jí toto údajné přání splnilo, není ale jasné.

Autoři | Foto www.csfd.cz

Štítky Adina Mandlová, herec, Jihočeský kraj, Blatná, Otto Pick, Přítelkyně pana ministra, Hugo Haas, Mladá Boleslav, Paříž, Anglie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zavřete oči, odcházím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.