Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Temelín chrání i vodní elektrárny

Jižní Čechy postihne rozsáhlý výpadek elektřiny. Temelín odstavuje oba bloky a přitom mu nenajede ani jeden z deseti záložních dieselgenerátorů. V takovém případě přitéká jihočeské jaderce pomoc z vodních elektráren. Tentokrát si energetici štábně vyzkoušeli propojení Temelína s Orlíkem.

Elektřina je pro bezpečnost jaderné elektrárny stejně důležitá jako voda pro člověka. Díky ní mohou čerpadla dodávat vodu důležitou pro chlazení reaktoru. I proto v Temelíně mají hned třináct způsobů napájení bezpečnostních systémů. Podle představitelů elektrárny jsou v Temelíně na rozpad přenosové soustavy připraveni. „Máme dost možností, jak se s blackoutem vypořádat. Patří k nim i dodávky elektřiny z vodních elektráren. Vyžaduje to ale zapojení dalších energetických společností a tuto koordinaci je tedy potřeba průběžně procvičovat,“ uvedl Marek Sviták, tiskový mluvčí JE Temelín Skupiny ČEZ.

Prvním krokem Temelína při rozpadu jihočeské části přenosové soustavy je snížení výkonu na minimum, případně odstavení obou bloků. V záloze má pak desítku dieselgenerátorů. Ke zvládnutí situace stačí dva. Přesto ještě v „druhé řadě“, i když už mimo elektrárnu, čekají vodní zdroje Lipno, Hněvkovice a Orlík. Start Orlíka je o něco složitější. Nejdříve je potřeba nastartovat menší Kamýk, i tak se to ale pohybuje řádově v minutách. Společnosti ČEZ, ČEPS a E.ON pak vyčleňují trasu speciálně pro Temelín. „Jde o několik desítek kilometrů vedení, které jde v podstatě přímo od generátoru Orlíka přes rozvodny Milín, Tábor a Kočín do Temelína,“ poznamenal mluvčí energetické skupiny E.ON Vladimír Vácha.

I když Česká republika byla na pokraji blackoutu před osmi lety, odborníci toto riziko nepodceňují. „Pokud by naše soustava pracovala na hranici svých možností, nebylo by to v důsledku zanedbání její údržby nebo rozvoje. Naším vážným problémem je silné zatížení tranzitními toky z Německa na jih do Rakouska. Proto v rozvodně Hradec u Kadaně stavíme transformátory s regulací fáze, které umožní přenášet maximální množství elektřiny, ale bezpečně,“ uvedla Barbora Peterová, tisková mluvčí ČEPS, a.s. 

V Temelíně se celkem do štábního cvičení zapojilo pět desítek odborníků ze společností ČEZ, ČEPS a E.ON.

Tisková zpráva

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, vodní elektrárna, Jihočeský kraj, Vodní nádrž Orlík, elektřina, Temelín, ČEZ, E.ON, ČEPS, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín chrání i vodní elektrárny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.